Status Smart Bass

Status Smartbass, twee voorbeelden van de ‘ontwerp-hem-zelf’ bas van Status

Oorspronkelijke tekst door Roger Newell

Het is opvallend dat wanneer er door één van de grote merken weer eens een ‘signature’ model wordt gepresenteerd voor alweer een nieuwe ster aan het bassenfirmament, het instrument doorgaans een samenraapsel is van de bijeengeharkte onderdelen van al bestaande modellen. Soms is de combinatie gelukkig en geslaagd, soms ook nèt niet. Wat je natuurlijk zou willen is je instrument zelf samenstellen volgens je eigen specificaties.
Sommige merken zoals Fender bieden deze service via de bekende Custom Shop. Nadeel is, dat je een behoorlijk gevulde portemonnaie moet hebben om een dergelijk instrument te verwerven.

Sinds enige tijd biedt het Britse Status de mogelijkheid om via internet je eigen Smartbass samen te stellen en te bestellen. Je kunt voor elk onderdeel van je bas kiezen uit een aantal opties en daarna wordt de bas speciaal voor jou geassembleerd. Er zijn vier- en vijfsnarige modellen en in principe kan ‘iedere’ wens vervuld worden, maar voor deze bespreking zullen we ons houden aan het aanbod dat Status standaard doet.
Sleutel voor de hele operatie is de Status website, waar je specificaties kunt invoeren. Op de website wordt je ontwerp ook direct stap voor stap gevisualiseerd. Prettig is ook dat de teller in euro’s meeloopt, zodat je de financiële gevolgen van je keuzes direct kunt zien.
Mogelijk nadeel van deze methode is dat je idealiter wel enige kennis moet hebben van houtsoorten en de klankeigenschappen van de elektronica om te begrijpen wat je koopt. Maar goed, met dat in het achterhoofd en de wetenschap dat Rob Green een bassenbouwer is die kan bogen op jarenlange ervaring, kun je de operatie met vertrouwen ingaan.
Alle componenten, behalve de brug en de stemmechanieken, worden in de Statusfabriek gemaakt, dus laten we maar eens kijken wat men zoal te bieden heeft.

Halzen

De halzen zijn natuurlijk het handelsmerk van Status Graphite. Ze hebben jarenlange ervaring in het bouwen van de grafieten halzen met Fenoltoets. De halzen zijn stevig en degelijk en hebben geweldige akoestische eigenschappen en een zijdezachte ‘feel’.
De hals heeft een dubbele halspen voor de fijnafstelling en er kan gekozen worden voor een model met of zonder kop. Een fretlesstoets –met of zonder lijntjes- behoort zonder meerprijs tot de mogelijkheden. Wil je echt opvallen, dan kun je kiezen voor LEDs in de voor- of zijkant van de toets, dan raak je ook in het donker de weg niet meer kwijt. Alle gefrette halzen hebben 24 frets en de iets grotere mensuur van 883 mm. De standaard mensuur van 863 mm is voor de koploze modellen.

Body
Terwijl de vorm van de body constant is, zijn er vier hardhoutsoorten waaruit gekozen kan worden: essen, walnoot, elzen en mahonie. Wanneer je op de website met de cursor over de foto’s van de houtsoorten gaat, krijg je in een pop-up extra informatie over de karakteristieken van de betreffende soort.
De bodies hebben allemaal een naturel zijdeglans afwerking en ze zijn comfortabel en ergonomisch gevormd.
De top is enigszins gewelfd en er zijn kleine uitsparingen gefreesd, waar de knoppen van de potmeters en de schakelaar invallen, zodat het geheel een natuurlijk en organisch uiterlijk heeft gekregen. Toegang tot de elektronica en het batterijcompartiment vinden we aan de achterzijde.

Elementen
Status heeft een jarenlange ervaring met elementenconfiguraties, die teruggaat tot de Stratabas uit 1982. Op basis van die kennis biedt men vier verschillende elementtypen aan. Het split-coil P-type is alleen beschikbaar voor de viersnarige modellen. De rest is er voor zowel de vier- als vijfsnarige bassen. Dat zijn dan het J-type, de MM-type humbucker en de Status humbucker. Uiteindelijk zijn er zo’n tien verschillende elementcombinaties mogelijk.

Elektronica
Eén van de belangrijkste aspecten bij het ontwerpen van een bas is de keuze van de elektronica. Hiermee wordt het ware karakter van elk instrument tot leven gewekt. Voor de Smartbass zijn er vier circuits bedacht en aangezien vele bassisten nog steeds een voorkeur hebben voor de natuurlijke klankeigenschappen van passieve circuits, is dat één van de mogelijkheden. Met deze optie kies je voor één of twee elementen met volume, toon en eventueel een balansregelaar. Niets bijzonders, maar gewoon de eerlijke traditionele aanpak.
Maar, als actieve elektronica je ding is, dan biedt de Smartbass ook een krachtig 18 Volts circuit, dat gevoed wordt door twee 9V batterijen. De configuraties spreken eigenlijk voor zichzelf: tweebands EQ met actief hoog en laag; driebands EQ met actief hoog, midden en laag en ten slotte driebands EQ met variabel midden. Hoe hoger de specificaties, des te groter het soundspectrum, het is maar wat je wilt.

Hardware
Alle hardware wordt aangeboden in goud-, zwart of chromen uitvoering. De knoppen zijn van het type ‘dome’ met zwaar gripprofiel aan de zijkant, de schakelaars zijn klein en er kan gekozen worden uit drie verschillende bruggen. Allereerst de standaard alles-in-één brug, vervolgens de monorail, met per snaar individuele eenheden en ten slotte de speciale combinatie van brug/stemmechanieken voor de koploze modellen.
Op deze manier zijn er dus vele combinaties mogelijk, maar met als voordeel dat je bas er nooit uitziet als een bijeengeraapt geheel. Welke keuzes je ook maakt, een smaakvol instrument met stijl blijft het resultaat.

Viersnarige Smartbass
Aangezien viersnarige bassen nog steeds het meest gebruikt worden door hedendaagse bassisten, hebben we een model samengesteld uit een hals met kop gecombineerd met een essen body en een MM-element in de brugpositie en een J-element bij de hals. Dit is een veelvoorkomende combinatie die kracht en variatie in sound biedt. Én er is meer, want het J-element is ook een humbucker. De magneten zijn in lijn geplaatst waardoor de ene de twee laagste snaren bediend en de andere de D- en G-snaar. Hierdoor kun je dus enkelspoels geluiden toevoegen aan de brughumbucker, zonder ongewenste brom en ruis. De elektronica is wat meer bescheiden gehouden. We hebben gekozen voor de tweebands actieve EQ. En met het oog op het prijskaartje is de standaard brug en hardware in chromen uitvoering gemonteerd.

Geluid
Het instrument is voortreffelijk in balans en dat zorgt voor een heel comfortabele speelpositie. Het profiel van de hals is in het midden wat afgeplat. Hierdoor heeft de duim van je linkerhand voldoende steun. De toets van Fenol voelt heel glad aan en geeft een snelle actie.
Door deze combinatie van hout, grafiet en elektronica heeft de bas heel veel attack, waardoor –ongeacht welke voorkeur in sound je hebt- hij probleemloos in iedere situatie zal kunnen functioneren.

Vijfsnarige Smartbass
Voor een vijfsnarige uitvoering hebben we gekozen voor een ontwerp met de twee ‘soapbars’. Dit is de elementconfiguratie die synoniem is voor de klassieke Status-sound met veel ‘punch’.
Voor de body viel de keuze op mahonie. Dat biedt een uitzonderlijke allround toon die geschikt is voor veel traditionele bassisten.
Om iets meer mogelijkheden in de toonregeling te hebben werd de driebands actieve EQ met parametrisch midden gemonteerd. Vanwege het gedistingeerde uiterlijk opteerden we voor de monorailbrug en hardware in de goldplated uitvoering. Dat contrasteert mooi bij het donkere hout van de body.

Geluid
Comfortabel en krachtig is de beste kwalificatie die we aan deze combinatie van componenten kunnen geven. Deze Smartbass komt heel dicht bij de reguliere bassen die Status aanbiedt.
Met de extra mogelijkheden om het midden te controleren, wordt dit een heel veelzijdig instrument. Hoe de midcontrol werkt hangt af van de stand van de driewegschakelaar. De middenstand is neutraal. Naar beneden werkt het als een mid-boost, naar boven als een mid-cut. Dat geeft je de mogelijkheid om je geluid heel precies te bepalen of om tijdens een nummer van geluid te wisselen. De actieve bass en treble kunnen vervolgens ingezet worden om je geluid verder te definiëren en te verfijnen.
We zijn grote fans van het monorail systeem. Iedere snaar wordt perfect bediend en kan daarom helemaal tot zijn recht komen. Bovendien werkt het niet alleen goed, het ziet er ook fantastisch uit.

Conclusie
Wie wil niet zijn eigen instrument ontwerpen? Bassisten hebben de naam wat meer open te staan voor experimenten dan hun vakbroeders op de gitaar, dus dit is een geweldig idee dat zal appelleren aan de wens van veel bassisten. De Status website biedt je de mogelijkheid om naar hartelust te experimenteren. Je bestelt pas als je zover bent.
Alsof het allemaal nog niet genoeg is, bestaat er de mogelijkheid om naast alle standaard opties je instrument met persoonlijke wensen verder te ‘customizen’. Omdat deze wensen verder niet gevisualiseerd worden op de website, begeef je je daarmee wel op onbekend terrein en we kunnen ons voorstellen dat de standaardopties van de Smartbass in de meeste gevallen zullen voldoen aan de wensen.
De prijzen op de site worden regelmatig geactualiseerd, maar zijn natuurlijk voor Nederland afhankelijk van de koers van het Britse pond ten opzichte van de euro. Op het moment van schrijven kwamen we via de website tot bedragen van € 1.368,= voor de viersnaar en € 1.785,= voor de vijfsnarige uitvoering. Dat zijn prijzen inclusief harde koffer, het versturen en de reisverzekering. De Nederlandse bassist kan zich echter bij Bass Connection in Hilversum laten adviseren en voorlichten. Dat voorkomt wellicht de koudwatervrees van een instrument bestellen via internet en is bovendien ook nog iets goedkoper dan rechtstreeks bestellen.

Specificaties Smartbass viersnaar
Prijs: p.o.a.
Land van herkomst: Groot-Britannië
Type: Solidbody bas met actieve elektronica
Body: Essen
Hals: Grafiet, geschroefd
Toets: Fenol
Frets: 24
Mensuur: 882 mm
Topkam/breedte: Fenol, 43 mm
Snaarspacing brug: 19 mm
Hardware: chromen standaard brug en mechanieken
Elektronica: 1x MM-style 1x J-style elementen, 2 bands actieve toonregeling
Gewicht: 3,85 kg
Afwerking: Naturel, drie lagen zijdeglans polyuretaan lak

Specificaties Smartbass vijfsnaar
Prijs: p.o.a.
Land van herkomst: Groot-Britannië
Type: Solidbody bas met actieve elektronica
Body: Mahonie
Hals: Grafiet, geschroefd
Toets: Fenol
Frets: 24
Mensuur: 882 mm
Topkam/breedte: Fenol, 48 mm
Snaarspacing brug: 17,5 mm
Hardware: gold-plated monorail brug en mechanieken
Elektronica: 2 x soapbar humbuckers, 3 bands actieve toonregeling met parametrisch midden
Gewicht: 3,6 kg
Afwerking: Naturel, drie lagen zijdeglans polyuretaan lak

Status Smart Status Smart