Music Man Stingray Piezo-4

Music Man Stingray Piezo

Al bijna vijfentwintig jaar geleden, werd de Music Man Stingray bas geïntroduceerd In die tijd één van de eerste actieve basgitaren die in serie werd geproduceerd. Net als de bassen van dat andere Amerikaanse merk, is de Stingray inmiddels legendarisch en millenniumproef gebleken en is het een veel gekopieerde bas. In tegenstelling tot de bassen van dat andere Amerikaanse merk, is er aan de Stingray in al die jaren niet veel veranderd. Jarenlang was hij te verkrijgen in twee uitvoeringen: met tweedelige of driedelige toonregeling. Niet zo heel lang geleden is daar een uitvoering aan toegevoegd. De onderhavige Stingray heeft behalve de bekende Music Man humbucker een brug met in de zadels een Fishman Piezo element.
Toen Ernie Ball Music Man in 1984 overnam, verhuisde de productie van Anaheim naar San Luis Obispo California en daar is deze Stingray ook geproduceerd. Een echte Amerikaan dus, met een body van essen en esdoorn hals. Dit exemplaar heeft een palissander toets, hetgeen je bij de Music Man bassen minder vaak aantreft. De Schaller stemmechanieken zijn in de bekende drie om één wijze op de kop geplaatst om de bekende 'deadspot' op de vijfde fret te voorkomen.
Dat het in dit geval om een bijzondere Stingray gaat, blijkt in eerste instantie alleen uit de aanwezigheid van een vijfde controleknop. Voor het overige is het een standaard Stingray, in een translucent gold uitvoering met witte perloid slagplaat. De chromen grondplaat en hardware en palissander toets combineren uitstekend met deze 'gouden' uitvoering en maken deze Stingray tot een stijlvolle gedistingeerde bas.
Het bijzondere zit hem dus in het Piezoelement in de brug. Door middel van een regelaar kun je een balans kiezen tussen de humbucker en de Piezo. Verder beschikt deze Stingray over een mastervolume en de bekende driedelige toonregeling, waarbij het midden zo rondom de 500 Hz werkt. Aan de achterzijde van de bas, bevindt zich -naast het batterijvakje- een afdekplaatje ter hoogte van de brug. Daaronder kun je door middel van een zestal trimpotmeters nog een fijnafstelling maken voor de vier Piezokristallen die zich in de brugzadels bevinden. Fishman, niet de geringste onder de producenten van elektro-akoestische weergave, tekende voor dit circuit.
Wat er allereerst opvalt bij het bespelen van deze bas, is een gevoel van thuiskomen na een lange reis. De Stingray is eigenlijk volgens een heel simpel en traditioneel concept gebouwd, gezien de aartsvader van Music Man zal je dat niet verbazen. Maar in al zijn eenvoud is deze bas is wel héél goed gebouwd en bovendien voortreffelijk afgewerkt en afgesteld. De hals heeft een mensuur van 34" en de toets een radius van 11". Bovendien heeft deze hals de bekende brede afgeplatte D-vorm, die je ook aantreft op bijvoorbeeld de pre-CBS Precisionbassen. Voeg daarbij de snelle halfmatte lak en de gepolijste jumbofretten en je voelt wel dat deze bas speelt als een trein. Een hele goede action. Zo'n bas die je iedere keer weer ter hand neemt om er op de bank al televisiekijkend onversterkt 'ins blaue hinein' op te spelen. Ook versterkt is het een waar genoegen. Met alleen de humbucker heb je die legendarische Stingraysound. Een zwaar fundament met een krachtig midden met dat tikje en natuurlijk de Flea funksound.
Bij het toevoegen van het Piezo signaal zou je verwachten dat er iets 'zangerigs akoestisch' bijkomt, maar dat is geenszins het geval. Het geluid krijgt juist nog meer 'bite' en brilliantie, bijna bij het agressieve af. Gebruik je alleen de piezo en sla je bij de hals aan, dan klinkt hij heel akoestisch. Oftewel, deze bas is een beest. Deze Stingray kost niet weinig. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de kosten van arbeid in Amerika. Maar voor fl. 4.695,= maak je deze legende tot de jouwe.