SWR Bass 750 + Big Bertha

SWR Bass 750 top & Big Bertha kast: wie niet horen kan, moet maar voelen.

Behalve dat de versterkers en kasten van SWR gerestyled zijn, kwam het merk dit jaar ook met een aantal nieuwe produkten op de markt. Het gaat onder andere om de Bass 750 versterker en de Big Bertha, de eerste 2x15" kast van SWR.
Voor wat betreft de restyling: men heeft gretig gebruik gemaakt van chroom. Zowel het frontpaneel van de versterker als de luidsprekergrille zijn van dit materiaal vervaardigd, hetgeen de installatie een snel uiterlijk geeft. Het oog wil ook wat tenslotte.
De Big Bertha kast is van het gebruikelijke 2x15" gewicht en formaat, maar dankzij de wielen aan de achterzijde toch nog redelijk hanteerbaar. Deze basreflexkast is uitgerust met twee PAS luidsprekers en een Foster hoorn. De laatste is zoals gebruikelijk met een potmetertje aan de achterzijde traploos in te regelen. Deze snelle zwarte doos kan 700 Watt aan 4 Ohm hanteren en loopt met een goed rendement van 15 kHz tot 40 Hz. Genoeg voor een stevige zomerbries dus. Overigens is de kast ook gehalveerd beschikbaar als de Son of Bertha.
De Bass 750 versterker is een combinatie van de reeds bestaande voorversterker van bijvoorbeeld de Basic 350 en de SuperRedhead en een nieuwe 750 Watt eindversterker, die overigens ook los te verkrijgen is als de Power 750. Oftewel een combinatie van de eenvoud van de Basic serie en het vermogen van de professionele SM serie.
Kenmerkend voor de Bass 750 is weer het gebruik van een buisje in de voorversterker (12AX7) en de transistor eindtrap. Hierboven sprak ik over de eenvoud van de voorversterker. Daarmee is dan bedoeld het bedieningsgemak, want de voorzieningen zijn zoals we dat bij een versterker van deze klasse mogen verwachten wel heel erg uitgekiend. Onontkoombaar is dan opsomming van alle voorzieningen. De aanwezigheid van passieve/actieve ingangen en gaincontrol liggen voor de hand. Ook hier treffen we Aural Enhancer aan, die het geluid meer transparant maakt. De Bass 750 beschikt over een driedelige actieve toonregeling met semi-parametrisch midden. Zowel de Bass- als Treblecontrol knoppen zijn uittrekbaar. Hiermee schakel je een turbo bas en/of extra transparantie in. Prettig voor de lage B of een scherp randje aan je slap. Mocht je een effectapparaat hebben aangesloten op de effect-insertiepunten aan de achterzijde, dan kun je met de effectsblendknop deze naar smaak toevoegen. Tenslotte beschikt de Bass 750 over een instelbare limiter, die is gekoppeld aan het mastervolume en op deze wijze dus 'meeloopt' met het door jou gekozen volume. Uiteraard bevinden zich aan de achterzijde de bekende aansluitmogelijkheden, waaronder gebalanceerde DI, Speakon luidsprekeraansluitingen, tuner uitgang met mogelijkheid om de luidsprekers te 'muten' en noem maar op.
In het gebruik doet deze installatie natuurlijk precies wat je ervan mag verwachten. Een soort roofdier in een kooi, waarvan je de deur (het volume) maar nauwelijks durft open te zetten. Een groot vermogen gekoppeld aan een enorme laagweergave die goed is voor ontregelde ingewanden. En niet te vergeten weer die -althans voor mij- typische rauwe SWR rocksound: strak en hard met dat rafelige randje. Heel mooi! Niets op aan te merken dan? Jawel, deze installatie heeft in deze configuratie toch een beetje last van het 2x15" syndroom: enorme projectie van het laag op afstand en een wat magere definitie op het podium. Ik zou er dus altijd een 2x10" kastje op zetten. Tenslotte even afrekenen graag. De versterker kost fl. 3.695,=. De Big Bertha mag mee voor fl. 3350,=. Wil je -zoals ik- er ook nog een 2x10" bij dan kun je de Goliath Jr. aanschaffen voor fl. 1.950,=. Tja, dan praten we dus over negenduizend gulden. Kost wat, maar dan heb je ook wel wat.