SWR Workingman's 15 Bascombo

SWR Workingman's 15 bascombo

Ook de Amerikaanse firma SWR timmert sinds enige tijd aan de weg met produkten in de klasse betaalbaar. Misschien niet helemaal gewild, omdat men de Workingman's serie oorspronkelijk ontwierp voor Yamaha. De SWR importeurs zagen zo echter een 'betaalbare' SWR aan hun neus voorbij gaan en drongen erop aan de Workingman's serie zelf op de markt te brengen. En zo geschiedde...
De Workingman's serie betaat uit twee combo's: de 12 en 15, een losse 160 Watt top en een 212 luidsprekerkast. Onderwerp van deze bescheiden test is de Workingman's 15, een 120 Watt RMS combo met een 15" luidspreker en tweeter. Het combo zal voor fl. 1.995,= de deur van de detaillist passeren.
De Workingman's combo's hebben een trapeziumachtige vorm. Het versterkerdeel is ver terugliggend op het luidsprekercompartiment aangebracht. Het geheel is degelijk gebouwd en goed afgewerkt met de bekende 'vilten' bekleding, hardplastic hoeken en stevige metalen grille. In de basreflex behuizing is een 15" PAS luidspreker gemonteerd en een piezo tweeter van Le Son, die de frequenties boven de 5000 Hz. weergeeft.
Ook deze versterker is, zoals we dat van SWR gewend zijn, zeer compleet uitgevoerd. Naast de bekende features als passsieve en actieve ingangen met gainregeling, beschikt ook deze wat goedkopere SWR over een aural enhancer, een inschakelbare limiter, een vierdelige toonregeling met bass, semi-parametrisch midden, treble en tranparancy. Aardig zijn bovendien de extraatjes zoals daar zijn: de effectsblend, waarmee je het signaal van de via de effectsloop aangesloten effecten met het droge signaal kunt mixen, de tuner uitgang, de gebalanceerde DI en een driestandenschakelaar waarmee het luidsprekerdeel fullrange, zonder tweeter of in een koptelefoonstand geschakeld kan worden. Aan de achterzijde bevindt zich tenslotte een aansluiting voor een externe luidspreker. Heeft deze een impedantie van acht Ohm, dan gaat de Workingman's 15 een vermogen van 160 Watt RMS produceren.
Wanneer je nu zou verwachten dat dit combo een beetje gewoon zou klinken, dan heb je het mis. De naam Workingman slaat wat mij betreft niet alleen op de betaalbaarheid voor 'de gewone man', maar in mijn ogen is dit combo zlf ook een echte 'working man'. In eerdere besprekingen van SWR produkten sprak ik al over het rauwe 'straightforward' geluid van de SWR versterking. Die kwalificatie gaat zeker k op voor dit combo: direkt, snoeihard en veel 'druk'. Door het basreflexsysteem is de projektie van dit combo ook op grotere afstand heel goed. De toonregeling werkt nauwkeurig en er zijn in combinatie met de enhancer fraaie resultaten te bereiken. Het enige minpuntje -maar dat is zeer persoonlijk- dat ik geluidstechnisch zou kunnen aanmerken is dat de tweeter nogal dominant aanwezig is. Schakel je hem uit, dan mis je hem weer. Misschien dat een volumeknop de oplossing had kunnen zijn. Voor het overige: goede waar voor nog geen tweeduizend gulden.