Trace Elliot AH1000-12 & 1048H

Trace Elliot AH1000-12 & 1048H luidsprekerkast

Oorspronkelijke tekst door Roger Newell

Met respect voor traditie en oog voor vernieuwing is het klassieke Britse basmerk Trace Elliot helemaal terug van weggeweest.

Trace Elliot heeft een bewogen geschiedenis achter de rug, maar de eertijds koning onder de Britse basversterking is terug en vastbesloten om het verloren terrein te herwinnen. Na de ogenschijnlijk zinloze overname van het bedrijf door de Gibson Corporation en het uiteindelijk stopzetten van de productie leek het erop of een van de best aangeschreven en zeer populaire Britse versterkermerken voor eeuwig van het toneel zou verdwijnen. Gelukkig is het merk–na overname door het Amerikaanse Peavey- begonnen aan een nieuw hoofdstuk in zijn bestaan met aantrekkelijke nieuwe producten waarin men heel verstandig de oude visuele integriteit van het merk heeft verenigd met nieuwe materialen en technieken die met het verstrijken der jaren beschikbaar zijn gekomen. Het resultaat is verbluffend en mag op het conto van ontwerper Paul Stevens worden geschreven.

AH1000 versterker
De rode en groene input en output volumes en de twaalfbands grafische equalizer zijn gebleven als iconen van het aloude symmetrische ontwerp. Alle bedieningselementen zijn groen gemarkeerd wat tijdens het werken voor veel bedieningsgemak zorgt. Bovendien wordt die markering ook nog eens ondersteund door de bekende groene verlichting, die als een laagje tussen de metalen delen van het frontpaneel zit ‘gesandwiched’. Hierdoor ontstaat een soort driedimensionale ‘look’. De intensiteit van de verlichting van het display kan aan de achterzijde van de versterker met behulp van een roterende schakelaar in stapjes worden geregeld.
Dit nieuwe ontwerp wordt geflankeerd door de toepassing van nieuwe technologie: een geavanceerde MOSFET eindtrap en een elektronisch anti-clip circuit tussen de voor- en eindversterker moeten de luidsprekers beschermen en ongewenste vervorming voorkomen. De voorversterker is uitgerust met een ECC83 (12AX7) buis om die warme toon te garanderen die we zo graag willen horen én om zogewenst aan het begin van de signaalweg gecontroleerde vervorming te realiseren variërend van subtiel tot ruig: vervorming in de bas is tegenwoordig populair bij veel bands en met de ‘drive’ en ‘blend’ regelaars kun je de vereiste hoeveelheid buizenvervorming heel precies bewerkstelligen.
De AH1000 heeft een enkele ingang met een hi/lo schakelaar om het ingangssignaal te optimaliseren en een gainregelaar met vijf LED’s om het niveau te visualiseren. De rode geven aan dat er sprake is van oversturing en de tweede blijft –zoals op een mengtafel- branden wanneer het nodig is om de gain te reduceren.
Het hart van de toonregeling wordt gevormd door de uitgebreide twaalfbands grafische equalizer. Deze wordt aangevuld met een doordachte ‘pre-shape control’. Met deze inschakelbare voorinstelling kun je onmiddellijk die herkenbare Trace Elliot sound neerzetten, waarop je dan met de equalizer verder kunt bouwen.
Voor de verfijnde tweebands compressor is gebruik gemaakt van nieuwe technologie die lijkt op de DBX studio compressie met aparte regelmogelijkheden voor de hoog- en laagfrequente band. Met deze dubbele compressiemogelijkheid kun je instellingen maken die precies op je speelstijl toegesneden zijn. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk met de hoge band de initiële aanslag van een plectrum te reduceren en tegelijkertijd met de lage band toch een dikkere en strakkere onderkant aan je geluid te geven.
De ‘loop’ schakelaar geeft vanzelfsprekend de mogelijkheid om effectapparaten in te schakelen en de ‘mute’ schakelaar faciliteert het stil stemmen op een podium en is makkelijk wanneer je bijvoorbeeld van instrument moet wisselen. Heel doordacht is de voorziening dat terwijl de ‘mute’ is ingeschakeld, de ingangssectie operationeel blijft zodat je nieuwe instellingen zonder geluid kunt realiseren.
Het grote aantal aansluitpunten op het achterpaneel geeft aan dat we hier te maken hebben met een versterker die is gericht op de professionele gebruiker. Zo ongeveer iedere wenselijke verbinding met externe apparatuur is wel te maken en alle aansluitingen blijven -ongeacht de instellingen van de versterker- in fase, waardoor er geen verlies van signaal of vermogen optreedt. Er is zelfs voorzien in de mogelijkheid om twee voetschakelaars aan te sluiten, zodat je de versterker vanaf verschillende plaatsen op het podium kunt bedienen (of de roadie backstage!). Ook kun je een tweede versterker met een patchkabel aansluiten.
De effectloop kan serieel of parallel geschakeld worden en is voorzien van een gevoeligheidsregeling, hoog- en laag-af filters en links/rechts/mono retour aansluitingen waarmee de effectapparatuur optimaal kan functioneren. Bijvoorbeeld: sluit een chorus aan op de laag-af/stereo uitgang om in de hogere freqenties te werken en een octaver op de hoog-af uitgang voor de onderste regionen. De effecten werken zo gescheiden van elkaar: de octaver wordt niet in verwarring gebracht door het harmonisch effect van de chorus en deze gaat op zijn beurt niet modderig klinken. Het eindresultaat is een beduidend betere definitie en rendement van de effecten.
De gebalanceerde DI uitgang heeft een aardlekschakelaar en pre EQ links en rechts XLR bussen. Omdat deze in fase staan kun je ze in de studio beiden uitsturen. Er is een tuner uitgang , links en rechts lijnuitgangen om externe eindversterkers aan te sturen en twee luidsprekeruitgangen in zowel jack als Speakon configuratie.

1048H luidsprekerkast
Voor deze kast is gebruik gemaakt van de uitstekende productiefaciliteiten van Peavey in Corby. Deze lichte en sterke kast is gemaakt van populier multiplex en is aan de binnenkant verstevigd met ribben waardoor hij de robuuste stijfheid krijgt die vereist is voor een goede basweergave. De behuizing is bekleed met hetzelfde vinyl met zwart diamantpatroon dat we op de versterker aantreffen. De tweedelige metalen grille laat de horizontaal aangebrachte reflexgleuven en de HF hoorn in het midden volledig vrij en geeft de kast een nieuw uiterlijk.
Men heeft in deze kast vier naar specificaties van Trace Elliot gemaakte Celestion luidsprekers gemonteerd. Met alle ervaring die beide bedrijven in de loop der jaren hebben opgedaan moet dit wel één van de beste kasten zijn die Trace Elliot ooit gemaakt heeft. Aan de achterzijde vinden we zowel Speakon als jack aansluitingen die het tevens mogelijk maken om de kast ‘door te lussen’ en de regelaar om het aandeel van de HF hoorn in het totaalgeluid te bepalen. Standaard meegeleverd worden een duurzame canvashoes en een Speakon luidsprekerkabel.
Aangezien de versterker gebouwd en bedoeld is om een breed spectrum aan sounds te produceren, ligt het voor de hand dat om volledig gebruik te maken van die capaciteiten er meerdere luidsprekerkasten moeten worden aangesloten (er kunnen maximaal vier kasten worden aangesloten!). Door de 4x10 kast te combineren met een 1x15 worden het vermogen en de mogelijkheden van de versterker volledig benut en dat levert een substantieel verschil op in geluid. Wanneer je in staat bent om je de hele ‘stack’ te permitteren is dat zeker aan te raden, maar zelfs met die iets geringere prestaties in combinatie met de enkele 4x10 kast is dit een uitstekende manier om een begin te maken met het opbouwen van je Trace Elliot backline.

Geluid
De reputatie van Trace Elliot zorgt er natuurlijk voor dat deze installatie al autoriteit uitstraalt voordat er een noot gespeeld is en dat wekt vertrouwen. Wanneer je de versterker aanzet, schakelt die automatisch naar ‘preshape’ waardoor de sound die het handelsmerk van Trace Elliot is geworden onmiddellijk aanwezig is en zorgt voor de spreekwoordelijke rilling langs de ruggengraat. Het bedieningspaneel heeft ook iets vertrouwds en volgt het natuurlijke pad van de signaalweg van links naar rechts. Bij de nieuwe Trace Elliot EQ liggen de werkzame frequenties iets verder uit elkaar dan vroeger het geval was en dat is ideaal om de bas die onderscheidende sound te geven. Iedereen die eerder ervaring met het merk opdeed weet dat dit staat voor een dikke vlezige onderkant, veel krachtig midden en ‘presence’ in het hoog. Het is de TE sound die we al kenden maar dan, anno 2006, met nog meer flexibiliteit.
Voor nog meer functionaliteit krijgt de AH1000 een zesdelig ‘pedalboard’ meegeleverd, waarop alle schakelaars van het bedieningspaneel zijn ‘gekopieerd’. Elke functie is voorzien van een LED om de status aan te geven en aangezien de voetschakelaars en het bedieningspaneel ‘communiceren’ blijven de functies altijd in sync ongeacht of je nu de voetschakelaars of die op de versterker zelf gebruikt. Doordat ze gebruik maken van FET technologie functioneren de schakelaars uiterst stil, zelfs wanneer er op hoge volumes wordt gespeeld.

Oordeel
Er is duidelijk goed nagedacht over dit project en de mogelijkheden van deze versterker reiken veel verder dan alleen maar een krachtige basversterker. Het praktische ontwerp komt tegemoet aan alle denkbare keuzes en wensen die een bassist op het podium, in de studio of tijdens een repetitie maar kan hebben. De effectweg is een van de meest uitgebreide die we tot dusver tegenkwamen. Hoe langer je het achterpaneel bestudeert, des te meer mogelijkheden schieten je te binnen, zoals bi-amping of het gebruik van de level-control als volumeboost.
De AH100-12 en bijbehorende luidsprekerkasten maken duidelijk dat Trace Elliot veel potentie heeft en niet slechts een geslaagde rentree maakt op het oude niveau. Door de grotere flexibiliteit in geluid zal het merk in de toekomst ongetwijfeld meer bassisten aanspreken dan alleen de aloude Trace Elliot adepten.

Specificaties Trace Elliot AH1000-12 versterker
Prijs: € 1949,00
Land van herkomst: UK
Type: solid-state basversterker met buizenvoorversterker
Vermogen: 2x500 Watt RMS @ 4Ohm
Afmetingen: 491x…x158mm bxdxh
Gewicht: 22 kg
Kanalen: enkelkanaals
Controls: Input gain, drive, blend, 12 bands EQ, highband/lowbandcompressie, output level, schakelaars voor hi/lo preshape, valve, equalizer, compressor, fx loop, mute Aanvullende voorzieningen: uitgebreide fx-loop aansluitingen, uitgebreide DI aansluitingen, displayverlichting, pedalboard Serie: AH500-7 met 7 bands EQ; AH500-12 komt binnenkort uit
Meer informatie: www.trace-elliot.co.uk

Specificaties Trace Elliot 1048H luidsprekerkast
Prijs: € 899,00
Land van herkomst: UK
Type: basreflexkast met hoorn
Vermogen: 800 Watt RMS @ 4 Ohm
Afmetingen: 615x435x683 mm bxdxh
Gewicht: 35 kg
Aanvullende voorzieningen: doorlusvoorzieningen, volumeregeling HF hoorn
Luidsprekers: Celestion volgens eigen specificaties
Serie: 1028H 2x10; 1518 1x15; 1518C 1x15 compact

Trace Elliot AH1000-12

Trace Elliot 1048H