Tech

Tech NeoDynamic Cube 210T

Kwaliteits bascombo's en ook nog eens vederlicht van gewicht worden al een poosje gebouwd door Nemesis. Dit Amerikaanse merk zoekt de gewichtsreductie vooral in de aard van de behuizing. Het Duitse Tech is nu op de markt met eveneens lichtgewicht baskasten en combo's. Een 300 Watt 2x10" bascombo met afmetingen van 75x53x43 cm dat slechts 29 kilo weegt, dat geloof je dus niet. Tech realiseert deze gewichtsbesparing vooral door gebruik te maken van luidsprekers die als magnetisch materiaal neodym gebruiken. Neodym is een materiaal dat gebruikt wordt in de ruimte- en luchtvaarttechniek en sinds enige tijd door de Italiaanse (hifi) luidsprekerfabrikant Ciare. Gebruik van neodym magneten levert een gewichtsbesparing op van 66%. Luidsprekers met neodym magneten zijn tot zeven keer efficiŽnter dan luidsprekers met conventionele ferrietmagneten. Uiteraard zijn er ook nadelen: neodymmagneten zijn tot tien keer duurder.
De 210T basreflexkast bevat twee tien inch luidsprekers en een dynamische tweeter, allen van Ciare en samen goed voor 400 Watt RMS. Het versterkerdeel bestaat uit de Tech Para Amp 300, een transistor/mosfet versterker met volledige driedelige parametrische toonregeling, gainregeling met -10 dB schakelaar, shape on/off, eq on/off, DI pre/post, mute, groundlift. Verder treffen we aan tuner out, line in/out, DI out, effectloop fullrange/highpass. Met een voetschakelaar zijn de shape, eq en tweeter in/uit te schakelen. De intensiteit van de tweeter is in te stellen met een zesstanden schakelaar. De Para 300 levert zoals de naam al zegt 300 Watt RMS. De lichte luidsprekers maken tevens een lichte bouwwijze van de behuizing mogelijk: 15 mm populierenmultiplex. Alle panelen zijn met balkjes 'verstijfd'. Vilten bekleding, met noppenschuim gedempt achterpaneel, inbouwhandgrepen en een gedistingeerde grille.
Wanneer je de handgrepen losschroeft om een blik op de luidsprekers te werpen, geloof je je ogen niet: ze zien er uit als de gemiddelde radioluidspreker uit de jaren 1950. In plaats van grote zware basmagneten, een klein dopje. Des te overtuigender klinkt dit Tech combo. Een ongelofelijke hoeveelheid onvervormd diep dragend laag. Prachtig warm midden en naar believen een gedetailleerd crispy randje hoog. Dit alles is bovendien heel goed in balans. De luidsprekers reageren snel en kunnen pieken moeiteloos verwerken. Petje af!
Minpuntjes: het versterkerdeel is niet goed afgeschermd. Kom je met je bas dicht in de buurt van de versterker, dan ontstaat er interferentie en gaat ie brommen en piepen en dat mag natuurlijk eigenlijk niet voor een combo van fl. 4.195,=. Die prijs wordt ongetwijfeld gerechtvaardigd door het gebruik van de neodym magneten en de daarmee gepaard gaande weergavekwaliteiten. Maar ja, het blijft veel geld voor een 2x10"combo en de Neodynamic Cube 210T zal dus alleen weggelegd zijn voor de meer kapitaalkrachtige bassist.

Tech ND 110XT

Het Duitse Tech bestaat 15 jaar en presenteert een nieuw 1x10 inch baskastje. Licht in gewicht maar een zwaargewicht qua prestaties.
Door gebruik van 15 mm populierenmultiplex in plaats van 18 mm berkenmultiplex en de Ciare neodym magneten voor de luidsprekers weet men een enorme gewichtsbesparing te realiseren. Het kastje weegt negen kilo en meet 46x32x39 cm. Formaat en gewicht van een doorsnee hifi kastje voor de huiskamer. Toch heeft de kast die is voorzien van een tien inch luidspreker en tweeter een vermogen van 350 Watt RMS bij een impedantie van acht Ohm.
Je zou denken dat een dergelijk licht kastje te weinig massa heeft voor een goede basweergave. Het tegendeel is het geval. Het gaat namelijk niet om gewicht maar om inhoud in liters. De ND110 XT heeft een baspoort en presteert opmerkelijk goed. Fantastische basweergave, heel transparant en direkt. De tweeter heeft een zesstandenschakelaar, waardoor zes verschillende sounds zijn te maken. Deze switch kan eventueel door middel van een pedaal bediend worden. Kosten: Ä 670,= (fl 1.475,=)