Gretsch Thunder Jet Bass

Gretsch G6128B-TV Thunder Jet Bas

Eindelijk een Gretsch bas die net zo goed speelt en klinkt als hij eruit ziet.

Oorspronkelijke tekst door Roger Newell

Al bij de oppervlakkige eerste blik wordt duidelijk dat dit met afstand de best ogende basgitaar is die Gretsch ooit geproduceerd heeft. Hij doet in niets denken aan de lompe modellen uit het verre verleden en is het bewijs van hoezeer Gretsch in de laatste jaren als bedrijf is opgebloeid, gebruikmakend van moderne technologie en productiemethoden. Onder de bezielende leiding van het moederbedrijf Fender is Gretsch de verstandige weg ingeslagen van het reproduceren van enkele van zijn meest populaire en mooiste klassieke modellen, gecombineerd met frisse nieuwe ideeën en ontwerpen. Het kwaliteitsniveau is ook duidelijk verbeterd en het nieuwe gamma komt dan ook op al die terreinen niets te kort.
Om het geheugen even op te frissen: het 6128 modelnummer van de Thunder Jet was oorspronkelijk gekoppeld aan de Duo Jet gitaar. De ‘B’ gaf aan dat het om de basuitvoering ging en de letters ‘TV’ refereerden aan de Thomas Vincent Jones handgewikkelde elementen. Vreemd genoeg is dit de eerste keer dat dit model de basbehandeling heeft gekregen. Het overzichtelijke ontwerp met de enkele positieholte is visueel zeer aantrekkelijk en nodigt je onmiddellijk uit om de bas op te pakken en te bespelen. Alle overbodige knoppen en schakelaars die een aantal vroege bassen versierden zijn weggelaten, zodat alleen de essentiële bedieningselementen overgebleven zijn. Dat wil zeggen bijna… want de bas heeft drie volumeregelaars plus een vierde toonregelaar. En er is driestanden elementkeuze schakelaar. De zwarte uitvoering is beperkt tot het aangezicht van de bas: de voorkant van de body en de kop van de hals. De hals en semi-akoestische body zijn verder naturel mahonie afgewerkt, met een diepe transparante hoogglans lak.
De ebbenhouten toets is echter niet zo zwart als je zou verwachten. Deze heeft meer weg van een heel donker palissander uitvoering. De ‘feel’ is echter onmiskenbaar weelderig. De halve maanvormige positiemarkeringen zijn heel subtiel en de binding rond de body en hals completeren het uiterlijk van de bas heel fraai.
Gretsch werd een toonaangevend merk in de jaren vijftig van de vorige eeuw en veel kenmerken van dit instrument zijn overgebleven uit dit ‘heilige’ tijdperk. Zoals het wonderlijke ontwerp van de Bass Space Control brug. Met zijn houten basis, schroefdraad steunen en gegleufde snaargeleiders is dit verre van een innovatief ontwerp. Hij functioneert echter prima. Hij staat ook wel bekend als de ‘rolletjes’ brug en past heel goed bij het klassieke G-Cutout staartstuk en de G-Arrow controleknoppen. De Thunder Tron elementen hebben ook een vleugje uit een voorbij verleden, in het bijzonder door de chromen behuizing en zilverkleurige montageringen die bij de slagplaat passen.
De Thunder Jet is heel praktisch uitgerust met Schaller straplocks voor extra veiligheid. De Sperzel locking stemmechanieken hebben ongeveer de kenmerkende vorm die door Gretsch gedurende vele jaren is gebruikt. Als een aanblik kon doden, zou dit instrument dodelijk zijn.

Geluid
Basgitaren die afgeleid zijn van populaire gitaarontwerpen zijn in de regel een ramp wanneer het gaat om bespeelbaarheid. Toch is dat hier zeker niet het geval. De Thunder Jet is licht, hangt goed in balans en heeft een vingervlugge actie. Dit is een voortreffelijk bespeelbare bas. Door de manier waarop de hals op de body aansluit en het smalle ranke halsprofiel, heb je de indruk dat je op een normale bas speelt terwijl de mensuur in feite een stuk kleiner is. Resultaat is een verbeterde balans zonder de nadelen van een short-scale bas. Ook is er zo geen verlies aan toon: de bas spreekt helder en nadrukkelijk op een onmiskenbare Gretsch manier.
Eén reden voor de kenmerkende sound is het ongebruikelijke circuit dat beschikt over een master volumeregelaar. Die bevindt zich in zijn eentje op de body onder de positieholte en is natuurlijk het Gretsch handelsmerk. Zijn functie overstijgt echter dat van design alleen, want het is in feite één van de belangrijkste voorzieningen die de Gretsch bassen laat klinken zoals ze doen. Bij een eerste gebruik lijkt het alsof deze voorziening nauwelijks positief bijdraagt aan de sound van de bas. Door hem dicht te draaien wordt het uitgangssignaal afgeknepen maar daardoor ontstaat juist die unieke sound. Mocht je niet gecharmeerd zijn van dit geluid, laat je hem gewoon helemaal openstaan en regel je het geluid met de twee aparte element volumeregelaars.
Ondanks de aanwezigheid van deze drie volumeregelaars blijkt de fundamentele toonkwaliteit van de Thunder Jet vooral binnen het middengebied te liggen, zonder al te veel excessiefs te bieden aan de onder- en bovenkant van het geluid. Je trommelvliezen zullen niet scheuren en je ingewanden zullen niet gaan rommelen, maar de bas produceert een variëteit aan vette geluiden die, misschien met uitzondering van slap bass, in alle mogelijke stijlen van pas zullen komen. De TV Jones elementen zijn een uitstekende keuze, presteren beiden op een prettig robuuste wijze en geven de bas de mogelijkheid om te schrapen en te sprankelen in de lagere regionen en het middengebied. Wanneer ze beiden ingeschakeld zijn levert dit het bekende holle geluid op, maar dan heel subtiel en met een zangerige warmte die heel aangenaam is.

Oordeel
Zo gecharmeerd al we altijd waren van het uiterlijk van de oude Gretsch bassen, het bespelen ervan bleef altijd een gevecht, waarin slechts de meest toegewijde bassisten volhardden. Dit is echter een exemplaar in een geheel nieuwe divisie van de firma: hij is keurig, elegant en –we durven het te zeggen- zelfs heel comfortabel. Hoewel hij niet uitgerust is met een overdaad aan geluidsmatige mogelijkheden, heeft hij meer dan voldoende opties in huis om de grote meerderheid van de bassisten tevreden te stellen.
We complimenteren iedere fabrikant die in staat is om zijn identiteit te behouden en tegelijkertijd nieuwe technieken en productiemethoden toe te passen. Met de Thunder Jet Bass heeft Gretsch een echte troefkaart gespeeld. Zoals wel gebleken is zijn we oprecht onder de indruk en hoewel de bas niet goedkoop is, vinden we hem niet te duur voor wat hij te bieden heeft en verwachten we dat veel bassisten de weg naar deze bas zullen vinden. Het bespelen van de Thunder Jet Bass was een waar genoegen en we raden je zeker aan er een te proberen als je daartoe in de gelegenheid bent.

De geschiedenis van Gretsch bassen
Omdat Fender en Gibson de basmarkt al geruime tijd domineerden, kwam de eerste Gretsch bas een beetje als mosterd na de maaltijd. Bovendien was een basversie van een gitaarmodel een beetje een zwaktebod. Er mochten voor gitaristen aantrekkelijke kanten aan de weerbarstige elektronica zitten, bassisten vonden het circuit frustrerend en de bas door de afmetingen nagenoeg onbespeelbaar.
De semi-akoestische 6070 ‘double-cut’ verscheen rond 1963, met een enkel element, geschilderde F-holes en een soort standaard, waarmee de bas rechtop als een contrabas bespeeld kon worden. Uiteindelijk volgde het 6072 model met twee elementen en in 1968 verscheen een kleinere bas met een 29 inch mensuur, de 6071. Ook hiervan werd een versie met twee elementen op de markt gebracht, de 6073 Electrotone. Dit was de eerste bas van Gretsch die op enige populariteit kon bogen, vooral dankzij de televisieserie ‘The Monkees’. Gitarist Mike Nesmith gebruikte een Gretsch 6075 gitaar en een 6076 twaalfsnaar en Peter Tork bespeelde een 6073 bas. Het succes van de show inspireerde tot de 6123 Monkees gitaar en Tork kreeg zijn eigen signature bas die echter nooit in productie ging.
De overname door Baldwin betekende het einde van de Gretsch semi-akoestische bassen. In 1972 werd de Solid Body Bass geïntroduceerd. Met dubbele positieholtes, een mahonie body en twee Super Tron elementen bleef hij in productie tot hij in 1975 opgevolgd werd door de Broadkaster Bass. Daarna volgde de Committee Bass, met een doorlopende hals en een ‘double-cut’ symmetrische body. Het verschijnen van de TK 300 bas in 1977 markeerde het einde van de Gretsch bas in het Baldwin tijdperk.
Voor de verzamelaars hebben de Gretsch semi-akoestische bassen nog steeds een zekere aantrekkingskracht en -hoewel er aanzienlijk minder van zijn geproduceerd- is er momenteel weinig belangstelling voor de solidbodies.

Specificaties Gretsch Thunder Jet Bass
Prijs: € 2.699,00
Land van herkomst: Japan
Type: short-scale semi-akoestische viersnaar in de Professional Collection Serie
Body: gewelfde gelamineerde maple top, mahonie
Hals: eendelige mahonie hals, gelijmd
Mensuur: 770 mm
Topkam/breedte: wit kunststof, 43 mm
Toets: ebben, 305 mm radius, halve maan inlays
Frets: 22 medium jumbo
Hardware: chromen Sperzel locking stemmechanieken, ebben Bass Space Control roller brug met Gretsch G-Cutout staartstuk
Snaarbreedte brug: gemiddeld 17 mm
Elektronica: twee TV Jones Thunder Tron Bass elementen, twee element volumes, master volume, master toonregeling, drieweg elementkeuze schakelaar
Gewicht: 3,5 kg
Linkshandig: nee
Serie: andere Gretsch bassen zijn de Broadkaster, Electrotone en Long Scale Hollow Body Bass
Afwerking: zwart hoogglans polyuretaan
Info: www.gretschguitars.com

Gretsch Thunderjet