Tobias Growler

Tobias Growler

In het beursverslag van de Frankfurter Messe maakten we melding van de Tobias Growler als opvolger van The American. Inmiddels zijn de eerste exemplaren in Nederland gearriveerd en konden we voor deze bespreking de hand leggen op een vijfsnarig model.
De Growler heeft een tweedelige body van geselecteerd 'swamp ash' in de bekende Tobias vormgeving. Ons exemplaar is geolied, maar de Growler is ook leverbaar met een polyurethaan (kleur)lak. De geschroefde hals is opgebouwd uit twee delen esdoorn, met in het midden een streep Bubinga. In de Pau Ferro toets zijn vierentwintig medium grote frets ingelegd en voorbeeldig afgewerkt en gepolijst. De hals is asymmetrisch gevormd en de toets heeft een radius van 15" hetgeen het speelcomfort optimaliseert. De kop van de hals helt iets naar achteren, waardoor de snaren op de topkam gedrukt blijven. De zwart chroomen hardware is eenvoudig en functioneel. Tegen een meerprijs van fl. 200,= wordt er vergulde hardware geleverd.
De Growler heeft één element van Bartolini, dat bestaat uit een dubbele humbucker. Elke humbucker heeft zijn eigen voorversterker en toonregeling. Zoals je begrijpt is de elektronica actief en het 18 Volt circuit wordt gevoed door twee 9 Volt batterijen. Het elektronica compartiment is bereikbaar via de achterzijde van de bas en bevat een indrukwekkende en keurig verwerkte hoeveelheid onderdelen. Naast de volume en balans potmeters, die beide humbuckers bedienen, beschikt de Growler over twee 'stacked' potmeters voor bass en treble voor iedere elementhelft. Bovendien is er voor ieder kanaal een driestanden contour schakelaar aanwezig. De middenstand is neutraal, naar beneden geeft een high and low boost voor de 'ultimate slapsound', naar boven is er een boost van het laag-midden. De centrumfrequenties van deze contour schakelaars zijn ook nog eens regelbaar via kleine trimpotmeters in het elektronica compartiment. Al met al levert dit een zeer flexibele toonregeling op waarmee een bonte verzameling aan geluiden binnen handbereik komt. Daarmee zijn we dan tevens aanbeland bij één van de twee belangrijkste pré's van de Growler: het fantastische geluid. Nu ben ikzelf een purist die het liefst zo weinig mogelijk knoppen op een bas ziet, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik behoorlijk onder de indruk was van de bruikbare mogelijkheden van de Growler. Welke combinatie je ook kiest, altijd is het geluid warm en vol met een toon die staat als een huis. De fabrieksinstellingen van de contourswitches zijn wat mij betreft prima en smaakvol gekozen en behoeven geen bijstelling. Tweede pré is de voortreffelijke bespeelbaarheid. Deze wordt voor een groot deel bepaald door de asymmetrie van de hals. Bij de B- en E-snaar is deze dikker en ronder dan bij de D- en G-snaar. Daarbij komt dat de hals de precies de juiste curve heeft en de toets en het fretwerk een zeer geringe snaarhoogte toelaten. Dat maakt dat de Growler speelt als een pakje boter en klinkt als een duikerklok. Voor mij staat het dan ook als een paal boven water dat de Growler een klasse beter is dan The American. Natuurlijk moet er voor al deze luxe betaald worden, maar gezien de kwaliteit heeft de Tobias Growler een zeer concurrerende prijs: fl. 3.195,= voor de vijfsnaar in de geoliede uitvoering en fl. 2.995,= voor de viersnarige versie.