Trace Elliot Bass Stack

Trace Elliot Bass Stack

Enige geleden maakte ik gewag van de GP12X voorversterker en de nieuwe compacte luidsprekerkasten 2103H en 1153 van het Engelse Trace Elliot. In combinatie met de RAH 300 levert dit een uiterst krachtige en compacte set op die inzetbaar is op vele basfronten.
De nieuwe GP12X voorversterker is net iets meer dan een opgewaardeerde SMX preamp, omdat er een aantal nieuwe voorzieningen op is aangebracht, zoals de harmonic emphasis, een dubbel buizentrapje en ruisonderdrukking. De vormgeving is weer helemaal zoals we dat van Trace Elliot gewend zijn, met de bekende verlichte groene uitmonstering. In eerste instantie komt het allemaal heel erg bekend voor, maar er blijkt bij deze GP12X heel wat meer te ontdekken te zijn tussen input gain en output level dan bij zijn voorgangers. Van links naar rechts:
De instelbare input gain heeft ingangen voor actieve en passieve bassen. Daarnaast vinden we de eerste nieuwe voorziening, de harmonic emphasis. Dit circuit benadrukt bepaalde boventonen en genereert zelf ook nieuwe boventonen, waardoor het geluid een helder en dynamisch karakter krijgt. Alsof je voortdurend een nieuw setje snaren op je bas hebt. Vervolgens twee voorzieningen die we kennen van Trace, namelijk de pre-shape met een dipje voor het midden en een boostje voor het laag en hoog en de bekende twaalfbands grafische equalizer. Anders gepositioneerd -nl. als onderdeel van de EQ sectie- is de tweetraps buizensectie. Elke instelling links van het midden zorgt voor warmte, opereer je rechts van het midden, kun je vervorming toevoegen. Een hele goede voorziening voor de rockbassist.
Van de SMX kenden we al de gescheiden compressie voor laag en hoog. Ook weer een uitstekende vondst vanwege de vaak grote verschillen in dynamiek bij het bassignaal. Zo kun je net iets meer compressie aan het laag geven dan aan het hoog of, wat mij betreft, liever helemaal niet aan het hoog. Met behulp van een balans regelaar kun je de verhouding tussen de hoog- en laagcompressie ook nog eens instellen. Nieuw is ook de herintroductie van de ruisonderdrukking, die enige jaren geleden al aanwezig was op de MK5 serie. Voorts kun je de effects-loop in/uitschakelen, is er een mute schakelaar om stil te kunnen stemmen en eindigen we helemaal rechts met het master output level.
Alle features zijn voorzien van aan/uitschakelaars, waardoor als je dat wilt het signaal alles omzeilt en rechtstreeks naar de eindtrap gaat. Bovendien geven led indicators in verschillende kleuren de aan/uit status van de verschillende opties aan zodat je in n oogopslag ziet wat er allemaal aanstaat. Ook mooi om naar te kijken trouwens.
Op de achterzijde treffen we natuurlijk de bekende uitgebreide aansluitmogelijkheden aan die tegenwoordig op geen enkele professionele basversterker ontbreken: effectloop (pre/post), voetschakelaar voor alle frontpaneel voorzieningen, line-out, tuner-out, gebalanceerde DI (pre/post) en de luidspreker uitgangen. Deze RAH 300 versterker is goed beveiligd tegen allerlei vervelende omstandigheden, heeft geforceerde koeling en levert 300 Watt RMS aan 4 Ohm.
Dat uitgangsvermogen is natuurlijk uitstekend te combineren met de 1153 en 2103H luidsprekerkasten. Beiden kunnen een vermogen hanteren van 200 Watt RMS aan 8 Ohm. De kasten zijn op de bekende degelijke Trace Elliot roadproof wijze uitgevoerd en gebouwd. De 2103H beschikt over twee 10" luidsprekers en een hoorn. De 1153 heeft een 15" luidspreker. De kasten zijn zeer hanteerbaar en op verschillende wijzen te stapelen. De grote ronde baspoorten zijn door middel van pluggen af te sluiten, zodat je ze kunt afstemmen op het gebruik in allerlei podiumsituaties.
Over het geluid van deze stack was ik heel erg te spreken. Ik had al lange tijd niet meer op Trace Elliot gespeeld en vond de sound vroeger wat kil. Daar is nu echter verandering in gekomen. Door de toevoeging van het buizentrapje en de harmonic emphasis is het allemaal veel menselijker en warmer gaan klinken. Dit viel zelfs een bevriende drummer op (voor zover je bevriend kunt zijn met een drummer natuurlijk). Wat gebleven is, is de totale controle over je geluid en de knalharde 'recht door het midden' sound: wees vooral niet bevreesd dat men je niet hoort met deze installatie. De 2x10"met 1x15" levert een perfecte combinatie op van punch en bottom en van monitor en projectie. Prima setje voor de bhne.
Helemaal geen minpuntjes dan?? Jawel, de rechtgeaarde recensent moet natuurlijk wat te zeiken hebben. Mij overkwam waar Trace Elliot in de meegeleverde documentatie al voor waarschuwde: ik heb een actieve bas. In dat geval moet je erg voorzichtig zijn met het gebruik van de harmonic emphasis, de buizentrap en de hoogcompressor. Doe je dat niet, dan ontstaat er ruis. Geen nood, zet je toch de ruisonderdrukker aan, daar is ie voor. Tijdens het spelen geen probleem. Maar als je stopt met spelen is hij naar mijn smaak nt iets te traag. Voor het overige: niets op aan te merken, een goede installatie en dat moet ook wel, want met de adviesprijzen van fl. 3.010,= voor de versterker, fl. 1.495,= voor de 1153 en fl. 1.880,= voor de 2103H bevindt deze Trace Elliot stack zich prijstechnisch in het topeind van de markt.