Trace Elliot Boxer Combo's

Trace Elliot Boxer bascombo's

In de 'never ending kleine bascombo's story' nemen we dit keer een drietal van het Engelse Trace Elliot onder de loep. Ook nu gaat het weer om drie kleine compacte en aantrekkelijk geprijsde oefencombo's.
De Boxer serie wordt gepresenteerd als een zelfstandig produkt om het high-end en low-end van de Trace Elliot produkten duidelijk van elkaar te scheiden, maar draagt toch onmiskenbaar de handtekening van dit roemruchte Engelse merk.
De serie bestaat uit een drietal combo's die exact dezelfde voorverterker hebben. De verschillen zitten hem in de afmetingen, het vermogen, de luidspreker en uiteraard de prijs. De Boxer 15 heeft een vermogen van 15 watt en een acht inch luidspreker. De Boxer 30 beschikt over 30 watt en een tien inch speaker. De Boxer 65 tenslotte produceert 65 watt en geeft die weer via een twaalf inch luidspreker. Alle luidsprekers zijn van Celestion en zijn in de Boxer 30 en 65 in een reflexbehuizing gemonteerd. De Boxer 15 heeft een gesloten kast(je). Op de constructie en afwerking van de Boxers is hoegenaamd niets aan te merken: netjes, solide en degelijk. Dankzij de bescheiden afmetingen en het gewicht (resp. 9, 14 en 17 kg.) voldoet de enkele handgreep aan de bovenzijde.
De voorversterker beschikt over een FET input trap die is getuned voor passieve bassen, waardoor een buizenachtig warm geluid wordt gesuggereerd. Gebruik je een actieve bas met hoge output, dan moet je het volume goed in de gaten houden om geen ongewenste vervorming te laten optreden. Mocht je echter een 'grunge' geluid op prijs stellen dan is deze combinatie juist weer aan te bevelen.
De driedelige toonregeling is passief en interactief. Wanneer je dus bijvoorbeeld hoog toevoegt, gebeurt er ook iets met het midden en laag. In het gebruik zijn met name de mid en treblecontrols actief. De basscontrol werkt wat bescheidener. Naast deze drie instelbare EQ's beschikken de Boxers ook over een midshift preset. Door deze in te schakelen, verschuift de centrumfrequentie van de midcontrol met anderhalf octaaf naar boven. Dit heeft als effect dat het midlaag wat wordt afgezwakt en het midhoog wordt benadrukt. Ook hier weer geldt dat de midshift interactief is met de bass en treble controls.
De voorversterker beschikt tenslotte over een master volume. Wanneer je met een passieve bas niet verder gaat dan zeven of acht, blijft je geluid aardig clean. Ga je daar overheen, dan treedt er vervorming op. Dit is echter door de fabrikant bewust gedaan om de grunge liefhebber ook te bedienen. Door het inbouwen van een 'soft-clip' voorziening zal er echter door deze vervorming geen schade worden toegebracht aan de versterker of luidspreker.
Om de combo's compleet te maken beschikken ze nog over een koptelefoonaansluiting, die de luidspreker uitschakelt. Deze uitgang kan ook gebruikt worden als een lijnuitgang om een eventuele grotere versterker aan te sturen.
Het geluid van de Boxer combo's is -het formaat en het vermogen in acht genomen- gewoon goed. Zelfs de Boxer 15 beschikt over een behoorlijk breed geluid. De sound is door middel van de toonregeling goed te manipuleren. Uiteraard moet je van de basweergave geen al te hoge verwachtingen hebben, maar dat zou een onredelijke eis zijn bij combo's van dit type.
Qua prijsstelling zitten de Boxer combo's ongeveer tussen die van Crate en Marshall in. Qua prestaties doen ze er zeker niet voor onder. Ze gaan de winkeldeur uit voor respectievelijk fl. 390,=; fl. 540,= en fl. 740,=.