EBS Valve Drive & Wah One

De Black Label baseffecten van het Zweedse EBS staan al lange tijd aan de absolute top. Vorig jaar presenteerde men een tweetal nieuwe effecten die nu volop leverbaar zijn. Aangezien EBS de meest gangbare effecten voor bas al in het assortiment had, heeft men nu gekozen voor twee effecten die wat minder conventioneel zijn. De WahOne, een multifunctionele wah-wah voor bas en de ValveDrive, een buizen voorversterker en overdrive. In tegenstelling tot de Black Label stompboxes zijn beide pedalen fors geproportioneerd.

WahOne
Zoals we van de EBS producten gewend zijn is ook de WahOne van een zeer robuuste kwaliteit. De behuizing is van zwart plaatstaal met een dikke chromen voetplaat met rubberen antislip mat. Onder de voetplaat bedient een zwaar plastic tandwielmechanisme de potmeter die op zijn beurt het VCF filter aanstuurt en bevindt zich een aan/uitschakelaar. Aan de voorzijde zijn veilig de andere bedieningselementen ondergebracht. De respectabele afmetingen herbergen namelijk drie functies: de wah-wah, een envelope filter en volumepedaal. Uiteraard zijn deze alle drie speciaal toegesneden op de basgitaar.
De in- en outputs bevinden zich aan de zijkant van het pedaal, compleet met schakelaar voor actieve/passieve basgitaar. Het apparaat is van stroom te voorzien door een 9 Volt batterij, een adaptor of via fantoomvoeding indien je over een EBS versterker beschikt.
Het bedieningspaneel is opgedeeld in drie secties. ‘Mode’ heeft een schakelaar om te kiezen tussen wah-wah (rode led) of volumepedaal (groene led). In/uitschakelen gebeurt vervolgens met de schakelaar onder de voetplaat. De tweede sectie heet ‘Settings’. Hier kun je het pedaal in ‘reverse’ schakelen, zodat hij omgekeerd werkt. Ook is er een ‘Tube Sim’ schakelaar. Door deze te gebruiken worden er wat warmte, boventonen en natuurlijke compressie aan het geluid toegevoegd. De “Wah-Wah Control Mode’ geeft je de mogelijkheid om de bandbreedte van het filter te kiezen. Helemaal naar links gedraaid is de range 75-400 Hz. In de middenstand 200-1000Hz en helemaal met de klok mee 600-3500 Hz. Daarnaast is er een ‘Low Pass’ schakelaar, in feite het envelope filter, en de ‘Hi-Q’ schakelaar waarmee je de het filter steiler maakt. Hiermee kun je het effect wat prominenter neerzetten.

Praktijk
Het volumepedaal werkt simpelweg als het open/dicht draaien van de volumeknop op je bas. Handiger om het met je voet te doen dus en bijzonder nuttige en fraaie toepassing voor in het bijzonder de fretloze bas. De ‘action’ van het pedaal is heel gelijkmatig en de voetplaat heeft precies genoeg weerstand om accuraat te kunnen werken. De aan/uitschakelaar is wat mij betreft een beetje overbodig. Het was mijns inziens handiger geweest wanneer je daarmee heen en weer zou kunnen schakelen tussen de wah-wah en volumefuncties.
De tube simulator werkt eigenlijk precies als hierboven beschreven. De preset heeft vaste instellingen dus het is een kwestie van aan of uit. Wanneer je werkt met een kille solid state versterker, kan dit effect je geluid wat natuurlijke warmte geven. In combinatie met het low pass filter van de wah-wah en de wah range op zijn laagst geeft deze preset een lekkere grunge.
In de wah-wah modus is de instelling van de bandbreedte van groot belang. Wil je een dikke funky groove neerzetten, zoek dan een instelling tussen de zes en negen uur. Voor partijen die meer op de voorgrond komen, is een setting rond de twaalf uur nuttig. Hoe verder je met de klok meegaat, des te pregnanter het effect optreedt. Dat wordt nog eens versterkt wanneer je het ‘Hi-Q’ filter inschakelt. De beste resultaten hangen erg af van het doel en de sound die je wenst te bereiken, maar het apparaat is zo veelzijdig en tevens gebruikersvriendelijk dat je al snel een aantal bruikbare instellingen hebt gevonden. Opvallend goede feature is het low pass filter. Hoewel er verder niets aan in te stellen is, is de kwaliteit van het filter erg goed: je geluid blijft lekker stevig en dik.

ValveDrive
Wie gecharmeerd is van de good old vintage SVT sound, maar niet de beurs heeft om een dergelijke versterker aan te schaffen zou zijn heil eens kunnen zoeken bij de nieuwe buizen voorversterker/overdrive van EBS.
De ValveDrive heeft ijzersterke ‘looks’. Ook hier weer de oersolide stalen behuizing met voorop als de grille van een Amerikaanse Mack in een chromen box de behuizing waarin de 12AX7 buis vurig staat te gloeien. Hoewel… de schijn bedriegt een beetje want de rode gloed komt niet van de buis maar van een oranjerood lampje dat in de buisvoet is aangebracht. Het ziet er in ieder geval heel gelikt uit.
De in en uitgang bevinden zich aan de achterzijde van het apparaat. Naast de ingang een mute/bypass schakelaar. Deze bepaalt of het signaal onderbroken wordt of dat hij als true bypass functioneert wanneer het effect wordt uitgeschakeld. Zo is de ValveDrive te gebruiken als conventioneel effect vóór de versterker, of in een effectloop. Natuurlijk is het apparaat ook inzetbaar als buizenvoorversterker met overdrive. Alles wat je dan nog nodig hebt is een eindversterker. Naast deze slimme voorziening een -8 dB schakelaar. Deze is te gebruiken voor actieve basgitaren of wanneer er andere effecten vóór de ValveDrive zijn aangesloten. Hier vinden we ook de aansluiting voor de door EBS meegeleverde 12 Volt adaptor.
Tussen de voetschakelaars vinden we met vintage knoppen uitgeruste gain, een driedelige passieve toonregeling en een volume. Met de rechter ‘Active’ schakelaar wordt het effect ingeschakeld, met de linker ‘Vintage’ kun je kiezen tussen twee sounds: vintage en standaard modern. Beiden geven met gekleurde LEDs aan in welke modus ze opereren. Beetje verwarrend is dat de vintage led rood is wanneer hij uitgeschakeld is en de Active led rood wanneer hij ingeschakeld is.

Praktijk
Je zou verwachten dat de bediening van de ValveDrive werkt als die op een reguliere versterker. In principe is dat ook zo, alleen andersom, dus je moet even ‘omdenken’. De gain bevindt zich rechts, vervolgens bass middle treble om links te eindigen met volume. Ik probeerde de ValveDrive als effectapparaat met een buizen basversterker en een solid state amp en laat ik maar meteen concluderen dat het apparaat in combinatie met een buizenversterker eigenlijk dubbelop is. Uiteraard kan het wel, maar naar mijn smaak is de tube overdrive dan een beetje teveel van het goede. De beste resultaten en het meeste rendement haal je door de ValveDrive te gebruiken in combinatie met een solid state versterker.
Het handigst vind ik om te starten ‘from scrap’ dus met alles op neutraal. Met deze passieve toonregeling krijg je die door de bass en treble op het minimum te zetten en de middle op maximum. Vandaar uit ga je dan je soundje bouwen. Hoe meer gain, des te meer overdrive, die moet je misschien weer bijstellen wanneer je de toonregeling inzet. Ten slotte het volume waarmee je het ‘overall’ volume regelt en het volume van het effect in overeenstemming kunt brengen met het ‘bypass’ signaal.
De ‘Vintage’ preset leidt het signaal terug naar de buis en verandert het timbre van de buis, voegt extra compressie en EQ toe en maakt zo het geluid nog dikker en vetter. Het standaard ‘Modern’ geluid is transparanter en heeft meer helderheid.
De ValveDrive heeft alles in huis tussen een hele verfijnde en verzadigde buizenoversturing en een moddervette cultrock grunge. Het is maar wat je zoekt. Bijzonder effectief is de toonregeling. Door alle moderne en actieve EQ’s zou je bijna vergeten hoe smaakvol en muzikaal een dergelijke ouderwetse passieve toonregeling is. Bij om het even welke instelling je kiest overtuigt de ValveDrive door zijn authentieke natuurlijke sound.

Conclusie
Met deze twee nieuwe effectpedalen zet EBS opnieuw de standaard voor de bassist. De apparaten blinken uit in kwaliteit en degelijkheid. Ze zijn eenvoudig te bedienen en bieden beide heel veel variatie in gebruiksmogelijkheden. Allerbelangrijkst is natuurlijk dat ze klinken als een klok. Geen slap aftreksel van gitaareffecten met alle mankementen van dien, maar goede speciaal voor de bas ontwikkelde effecten en dat hoor je. De EBS effecten behoren niet tot de goedkoopste, maar gezien de kwaliteit die men te bieden heeft denk ik dat de prijs gerechtvaardigd is.

Specificaties EBS WahOne
Prijs: € 269,=
Land van herkomst: China
Type: wah-wah met volumepedaal en envelope filter voor basgitaar
Input: - 8dB/- 20dB
Frequentiebereik: 30 Hz-20 kHz +/- 3dB
Functies: wah-wah of volume, tube simulator, reverse pedal, sweep range
Filter: low pass of band pass, hi Q
Voeding: 9 Volt batterij, adaptor of fantoom
Afmetingen: 75x95x270mm (hxbxl)
Gewicht: 1,8 kilo

Specificaties EBS ValveDrive
Prijs: € 329,00
Land van herkomst: China
Type: buizen voorversterker, overdrivepedaal voor basgitaar
Input: - 8dB/- 20dB
Frequentiebereik: 35 Hz-20 kHz +/- 3dB
Functies: gain, 3 delige passieve toonregeling, volume
Voorzieningen: active/true bypass/mute, 0/-8dB schakelaar
Presets: vintage/standard modern
Buis: Svetlana 12AX7
Voeding: 12 Volt adaptor (meegeleverd)
Afmetingen: 75x135x165mm (hxbxl)
Gewicht: 1 kilo

EBS Valve Drive EBS Wah One