Vintage EST-96

Vintage EST 96: Value for money

In het kader van de speurtocht naar goedkope Stingray klonen besprak ik de vorige maand de Chinese OLP bas. Natuurlijk dienden zich al snel andere kandidaten aan, waaronder de Vintage bassen. De Vintage bassen worden gemaakt voor de grote Engelse muziekinstrumentendistributeur JHS. Ik heb niet precies kunnen achterhalen van welke lopende band ze rollen, maar het zal er ongetwijfeld een in het Verre Oosten zijn. De filosofie achter de Vintage instrumenten is natuurlijk kwaliteit voor een zo laag mogelijke prijs. Een goed instrument voor de beginner dus, f een leuk instrument erbij voor de meer ervaren speler die zijn collectie wat wil uitbreiden, maar dat niet ten koste wil laten gaan van zijn of haar tropische zon- dan wel arctische sneeuwvakantie. De Vintage bassenserie bestaat uit een stuk of tien modellen, waaronder de onderhavige EST 96 ( 270,=) en EST 96 NA. ( 360,=)

Beide bassen zijn duidelijk geinspireerd door de Music Man Stingray, al wijken ze in vorm iets af. De bodies zijn scherper gesneden met ruimere cutaways en spitsere hoorntjes en de headstock is wat slanker en ronder. De drie om n positionering van stemmechanieken, de humbucker met grote magneetpolen -het zg. broodje- en de vorm van de slagplaat, brug en grondplaat voor de potmeters maken de verwijzing echter onmiskenbaar.
De beide bassen hebben een body van meerdere delen elzenhout. De EST 96 is afgewerkt in hooglans sunburst en de EST96 NA in eveneens hooglans, maar dan naturel. Het lijkt er op dat de laatste eerst nog een honing kleurbeitsje heeft gehad, want ik vind hem wat vlekkerig en donker voor een gelakte elzen body.
De halzen zijn van esdoorn met dito toets. De matte lak en brede afgeplatte D-vorm zorgen voor goede bespeelbaarheid. Eenentwintig medium zilvernikkel frets, zwarte positiemarkeringen en een smalle plastic topkam completeren het geheel. De stemmechanieken zijn van het type olifantsoren en functioneren naar behoren. De brug is van de bekende vorm en afmetingen en voor wat betreft snaarhoogte en intonatie met mini-imbussleutels en schroevendraaiers simpel maar afdoende in te stellen.
De EST 96 en EST 96 NA hebben allebei het bekende MM broodje als element. De bassen verschillen in zoverre, dat de NA een actief circuit heeft en de 96 een standaard passief instrument is. Dat betekent dat de laatste beschikt over volume en een passieve hoog en laag toonregeling. De elektronica van de NA wordt gevoed door een 9 volt batterij die via de achterzijde te bereiken is. Naast volume heeft de NA een driedelige actieve toonregeling, bestaande uit bas, mid en treble.

Hoe doen deze twee bassen het in de praktijk en hoe verhouden de prestaties zich tot de prijs? Om maar met die prijs te beginnen. Uiteraard zul je ergens op moeten besparen, wanneer je een instrument voor dergelijke bodemprijzen in de markt wilt zetten.
Op de eerste plaats doe je dat door uit te wijken naar lage lonenlanden en gebruik te maken van een verregaand gemechaniseerde en/of geautomatiseerde produktiefaciliteit, waar allerlei min of meer dezelfde instrumenten van de band rollen en het enige verschil vaak wordt uitgemaakt door het logo of de merknaam op de headstock. Massaproductie dus. Op zich is dat geen probleem want dat hoeft nog niet per definitie een slecht instrument op te leveren, als de nazorg (afwerking/afstelling etc.) maar met aandacht door gekwalificeerd personeel gebeurd.
Op de tweede plaats kun je besparen op de kwaliteit van de gebruikte materialen: hout, hardware en electronica. Dat is natuurlijk kwalijker, omdat dit de kwaliteit van het instrument in de kern raakt. Multiplex is nu eenmaal geen Honduras mahonie.
Tenslotte is een combinatie van deze zaken ook nog mogelijk en komt natuurlijk vaak voor.
Hoe zit het met de Vintage bassen? Laten we vooropstellen dat ik het voor het geld dat er mee gemoeid is absoluut geen slechte bassen vind. Je krijgt waar voor je geld. Ik heb een leerling van veertien, die natuurlijk zonodig een legendarisch merk moest hebben en daar een goedkope versie van kocht. Die is niet beter dan de Vintage bassen. Ik bedoel maar.
Toch de selectie van het hout is niet geweldig. Je kunt zien dat men bespaart door stukken aan elkaar te plakken om er maar een body uit te kunnen halen. Een noest precies op de plek waar een van de gaten geboord is om de hals te bevestigen is natuurlijk niet ideaal. Het hout van de halzen is niet voldoende uitgewerkt, waardoor ze nogal gevoelig zijn voor bijvoorbeeld temperatuurschommelingen. Zo is ook de afwerking van de hals, fretten en topkam een scherp en rafelig. De potmeters 'schuren' een beetje, de batterij hangt los in de bas te rammelen omdat de clip (onduidelijk stukje gebogen metaal) niet vastzit en meer van die kleinigheden. Maar ja, wat mag je verwachten voor een bedrag tussen de zes- en achthonderd ouderwetse guldens? Verder is de bespeelbaarheid heel redelijk en ook de sustain en het geluid vielen me niet tegen. Het benadert het origineel behoorlijk, waarbij de passieve EST 96 een lekkere middige knor heeft en de aktieve 96 NA wat breder klinkt. Voor diegenen die hun eerste schreden op het lange baspad zetten een aankoop die het overwegen waard is.