Vintage V1005

Oorspronkelijke tekst door Roger Newell

Vintage’s meest recente bassen combineren een doorlopende hals met actieve elektronica voor een prettige prijs.

Wanneer je een nieuwe basgitaar koopt en je wordt in je keuze beperkt door een smalle beurs, dan is het altijd nuttig om even te controleren welk aanbod Vintage je kan doen. De vijfsnarige bas is niets nieuws voor Vintage, maar deze laatste toevoeging aan de reeks, met een doorlopende hals, is zeker één van de beste die het bedrijf ooit gemaakt heeft.
De combinatie van Oost-Aziatische materialen en constructie met de elektronica van Trevor Wilkinson heeft zich bewezen als praktisch en populair en dat is nauwelijks verwonderlijk omdat ze samen garant staan voor een kwalitatief hoogwaardig product tegen een concurrerende prijs. Dat is altijd een succesvolle formule gebleken.
Deze bas heeft visueel een behoorlijke dosis ‘X-Factor’, met een luxe hoogglans finish op een gewolkte fineer top en goudkleurige hardware. De tweedelige body heeft een slank modern uiterlijk met ruim bemeten hoorns en diepe positieholten.
Onder de oppervlakte bevindt zich de indrukwekkende spierkracht van het elektronisch circuit. Met een enkelspoel en dubbelspoel element heeft de V1005 bovendien één van de beste elementcombinaties voor basgitaar in huis. Deze wordt ondersteund door een mastervolume, een balansregelaar en een actieve bas en treble toonregeling. Deze constellatie belooft een solide sound met veel definitie. Dus ongeacht je speelstijl en muzikale voorkeur, deze bas is in staat om het beste in je naar boven te brengen.
In tegenstelling met het moderne uiterlijk is de brug van een enigszins gedateerd ontwerp, met de traditionele in hoogte verstelbare zadels. Ondanks zijn eenvoud voldoet hij echter uitstekend. De verhoogde achterkant maskeert elegant de snaaruiteinden. De topkam van grafiet is daarentegen een schot in de roos en net als de kop van de hals keurig en efficiënt. De Wilkinson stemmechanieken zijn goed gepositioneerd, zodat de snaren in een rechte lijn doorlopen en gelijkmatig op spanning gebracht worden.

Geluid

Ook al heeft de bas als vijfsnaar wat extra gewicht, door de ver uitstekende slanke bovenste hoorn is hij uitstekend in balans en heel comfortabel te bespelen. Met zijn gewicht van rond de vier kilo valt er eigenlijk wat dat betreft nauwelijks iets te klagen. De body ligt prettig tegen het lichaam en hangt in een natuurlijke hoek die een goede speelpositie mogelijk maakt. Dat nodigt uit tot spelen.
Ook de onderlinge verhouding tussen de snaren is goed in balans. Dat is altijd een belangrijke overweging bij een vijfsnaar, door het grote verschil in massa tussen de lage B en de G snaar. Wat ook helpt is de gezonde snaarspanning op de lage B, waardoor deze met meer autoriteit en definitie spreekt.
De elementconfiguratie voldoet zeker aan de verwachtingen, met heel veel laag onder de motorkap en glashelder hoog, waardoor je sound veel doorzettingsvermogen krijgt.
Met dit actieve circuit mag je een hoge output verwachten en de bas stelt ook hierin niet teleur. Met uitzondering van het mastervolume hebben alle regelaars een middenpositie waardoor je een gemakkelijk oriëntatiepunt hebt. De bas presteert krachtig en is rijk aan toon en ondanks het feit dat veel bassisten de dubbelspoel het meeste werk zullen laten doen, voegt de enkelspoel veel mogelijkheden toe aan het geluidsspectrum. Dat maakt de V1005 tot een veelzijdige bas.
Er zit een prachtige grom in het lage register, iets dat alle bassisten wel zullen kunnen waarderen. De wat meer holle klanken in het middengebied zijn wat nadrukkelijker aanwezig dan je zou verwachten. Dit wordt veroorzaakt doordat de elementen tamelijk dicht bij elkaar zijn geplaatst. Door de balansregelaar wat verder met de klok mee te draaien komen de meer funky sounds ook tot leven en worden er genoeg mogelijkheden tot experimenteren geboden.

Oordeel
Als een instrument in deze prijsklasse er zo goed uitziet en zo goed aanvoelt, verwacht je een compromis in de afdeling geluid. Maar, in de praktijk presteert deze bas ook daar ver boven het gemiddelde. Dus men heeft bij deze bas bepaald geen compromissen gesloten omwille van de prijs. Het ziet er naar uit dat Vintage met deze bas alles voor elkaar heeft.

Specificaties Vintage V1005 vijfsnarige bas:
Prijs: € 489,00
Land van herkomst: Korea
Type: vijfsnarige actieve bas met doorlopende hals
Body: gewolkte maple top op twee delen mahonie
Hals: zeven lagen nato/maple gelamineerd
Mensuur: 34 inch
Topkam/breedte: grafiet, 46 mm
Toets: palissander
Frets: 24 medium jumbo
Hardware: goudkleurig, volledig instelbare brug met verhoogde staart. Wilkinson WJB150 stemmechanieken
Snaarbreedte brug: gemiddeld 16 mm
Elektronica: Wilkinson enkelspoel en dubbelspoel elementen, master volume, balans, actief hoog en laag
Gewicht: 4 kg
Finish: transparant wijnrood hoogglans
Linkshandig: nee
Reeks: V1004 viersnaar met doorlopende hals en cherry sunburst finish

Vintage V1005