Hartke VX2515 bascombo

Hartke’s nieuwe toevoeging aan de VX serie is betaalbaar, effectief en begerenswaardig

Oorspronkelijke tekst door Roger Newell

Zoals veel hedendaagse topfabrikanten heeft Hartke altijd het belang onderkend van betaalbare basversterking. Om het aanbod in de lopende serie uit te breiden introduceerde men de HA 2500 versterker. Hoewel deze ook als losse top verkrijgbaar is, bekijken we hem in de combo uitvoering.
Het uiterlijk van de amp zit er fris uit, dankzij het stroomlijnen van de lay-out van de versterker en het nieuwe zilverkleurige bedieningspaneel. De vijftien inch luidspreker en de hoge tonen hoorn zitten veilig opgeborgen in een multiplex behuizing die afgewerkt is met zwart vilten bekleding. De baspoorten zijn speciaal getuned om de lage regionen goed tot hun recht te laten komen. Een stevige metalen grille beschermt de luidsprekers en de behuizing is voorzien van plastic stapelhoeken, inbouw handgrepen en degelijke wielen om het transport te vereenvoudigen. Met een gewicht van net onder de 35 kilo is het gemakkelijk in de kofferbak van een auto te tillen.
Eén van de prettigste eigenschappen van de versterker, is de dubbele voorversterker die behalve de gebruikelijke transistortrap ook een buizen circuit bevat. De mogelijkheid om tussen deze beide te kunnen kiezen is een prima voorziening. Je beschikt zo over het strakke geluid van moderne versterkers of de tonale warmte van buizenversterkers, of van beide.
De HA 2500 levert 250 Watt RMS en is uitgerust met een tienbands grafische equalizer en twee contour regelaars (denk in de praktijk maar aan bass en treble) en een variabele compressor. De sliders van de EQ en de knoppen van de contour hebben een nulstand en de compressor wordt geactiveerd door de controleknop. De hoofdschakelaar is verstandig genoeg aan de voorzijde gemonteerd, zodat er aan de achterzijde naast de ventilator slechts een viertal jack uitgangen te vinden zijn. Twee voor de send en return van de effectsloop en twee luidsprekeruitgangen. Eén daarvan is in gebruik voor het luidsprekercompartiment van het combo.

Geluid
Als je inplugt, wordt duidelijk dat de actieve en passieve ingangen hier van groter belang zijn dan op veel vergelijkbare versterkers, omdat er een significant verschil in de kwaliteit en de volheid van het geluid wanneer de juiste ingang wordt gekozen. De dubbele voorversterker werkt goed om je snel een instelling te laten vinden en wanneer je voor beiden dezelfde waarde kiest verdubbelt dit je totaalvolume. De contourregeling vormt meer een aanvulling op de EQ dan andersom, maar laten we wel wezen, de uitgebreide 10-bands equalizer bestrijkt wel zo ongeveer het hele gebied. Ook is het prettig dat wanneer alle sliders op nul staan, het niet te horen is of de EQ nu aan staat of niet. Zo hoort het. Ook is het een goed idee om alle sliders op nul te zetten en ze dan één voor één te bedienen, zodat je eens kunt horen welk effect ze hebben op het geluid van de desbetreffende basgitaar. Wanneer je dit een poosje doet, wordt duidelijk hoeveel mogelijkheden tot beïnvloeding van je geluid je met deze versterker hebt.
De gezonde combinatie van de vijftien inch luidspreker met de HF hoorn zorgt voor veel laagweergave in combinatie met een heldere gedefinieerde toon. Door de laagcontour in te schakelen lijkt het in eerste instantie alsof het laag wat overdreven benadrukt wordt, maar in feite krijg je de beschikking over een geweldige basrespons. Natuurlijk kun je bij deze manoeuvre niet verwachten over veel vermogen te beschikken, maar zelfs wanneer er wat vervorming optreedt, klinkt het nog goed. Er is dus geen gebrek aan toon of mogelijkheden om eventuele tekortkomingen van je bas te corrigeren.

Oordeel
Door deze versterker toe te voegen aan de VX serie, heeft Hartke een beetje vermogen ingeleverd, maar veel kansen gecreëerd om een een nieuwe potentiële groep gebruikers kennis te laten maken met de producten van dit gerenommeerde merk. Desondanks blijft er genoeg vermogen over voor de meeste speelsituaties en de prijs van dit combo zal zeer verleidelijk blijken.
In de beoordeling komt dit combo met gemak over de eindstreep. Het is een goed gebouwd combo, met genoeg vermogen en voorzieningen dat bewijst dat de Hartke VX serie up-to-date is met de wensen en verlangens van de moderne bassist, in het bijzonder die waar voor hun geld willen.

Specificaties Hartke VX2515 bascombo:
Prijs: € 699,00
Land van herkomst: USA
Type: éénkanaals solid state bascombo
Vermogen: 250 watt RMS @ 4 Ohm
Afmetingen: 676x435x780 mm bxdxh
Gewicht: 34,8 kg
Kanalen: één met hi en lo ingangen
Bediening: buizen emulatie en solid-state, compressie, hoog- en laag af filters, 10 bands EQ, master volume en EQ aan/uit
Voorzieningen: ingangen voor actieve en passieve bas, effects send en return aansluitingen
Luidsprekers: 15 inch luidspreker met papieren conus, 1 inch hoge tonen compressie driver met hoorn
Serie: VX 2510 combo, VX210 luidsprekerkast, HA2500 top en HA3500 top

Hartke VX 2515