Warwick FNA

Warwick FNA bassen

Twee hele mooie nieuwe bassen zijn er van Warwick. Het gaat om de FNA bassen. Oorspronkelijk zouden deze bassen Altus gaan heten, maar een blokfluitfabrikant zag zijn gelijknamige instrumenten concurrentie aangedaan en dus was Warwick gedwongen een andere type aanduiding te bedenken. Dat werd dus F(ormerly) (k)N(own) as A(ltus), zo reconstrueerden wij.
De FNA's zijn er in vier- en vijfsnarige uitvoering en in een drietal finishes: natural oil, coloured oil en highpolish. Verder kun je kiezen tussen passieve MEC elementen of Seymour Duncan's Basslines. Uiteraard zijn er prijsverschillen tussen de verschillende uitvoeringen. Ik kon enige tijd beschikken over een vier- en vijfsnaar in de natural oil finish met de MEC elementen. Prijzen van deze basjes zijn resp. fl. 2.798,= en fl. 2.998,=. Niet echt goedkoop, maar in de lijn zoals we dat gewend zijn van Warwick.
De vorm van de body doet nog het meest denken aan de Corvette. De bodies zijn gemaakt van twee of drie delen essen, met daarop een 'bookmatched' flamed maple top van een millimeter of vijf dik. Body en top zijn van elkaar gescheiden door een dun laagje wengé fineer, waardoor de contouren van de bas mooi worden geaccentueerd. De geschroefde hals bestaat uit drie delen wengé, heeft de bekende naar achter hellende kop en beschikt over twee octaven. Aardig detail is de verwisselbare kunststof topkam, die door middel van een kliksysteempje op zijn plaats gehouden wordt.
Deze beide FNA's beschikken over een enkel passief MEC MM element, waarbij MM natuurlijk staat voor Music Man. Deze elementen zijn voorzien van twee forse alnico magneten. De elektronica bestaat uit de drieweg actieve Basslines van Seymour Duncan, met hoog, laag, balans en volume regelaars. Op de FNA's is gold plated hardware gemonteerd. Brug en staartstuk zijn volgens het bekende Warwick concept gescheiden.
Beide bassen zijn voortreffelijk afgewerkt en afgesteld, waardoor ze zo uit de meegeleverde gigbag aan het werk kunnen. De bespeelbaarheid is uitstekend. Een goede hals, balans en bereikbaarheid van de hoge posities completeren het comfort.
Heel erg te spreken was ik over het geluid van de FNA's. Het is bij mijn weten de eerste keer dat Warwick gebruik maakt van de MM elementen en dat is wat mij betreft een doorslaand succes. De wolligheid die het geluid van Warwick nogal eens kenmerkt ontbreekt hier ten enenmale. De FNA's combineren een dikke warme knor met een aangename strakke slappluk. Bij de vijfsnarige uitvoering is het element wat verder naar de brug geplaatst om ook de lage B voldoende toon en strakheid te geven en dat is heel goed gelukt. Eindelijk weer eens een vijfsnaar met voldoende definitie in het laag. Toch prefereer ik persoonlijk de sound van de viersnaar, met het element iets meer naar het midden van de body, waardoor er wat meer twang in het geluid komt. Al met al weer twee uitstekende Warwick bassen, waar ik heel snel aan verknocht zou kunnen raken.