Yamaha Bass Stage

Yamaha Bass Stage

Reeds enige tijd op de markt, maar weinig onder de aandacht geweest zijn de bascombo's van Yamaha. De serie bestaat uit een drietal handzame kastjes, te weten de BS 120, 150 en 250, waarvan we de eerste en laatste even konden bekijken.
De combo's ogen modern en degelijk. Een stevige metalen grille, vilten bekleding en naar achteren hellend bedienings- en luidsprekerpaneel geven de Bass Stage combo's een robuust uiterlijk. Minpuntje is dat de combo's alleen een handvat aan de bovenzijde hebben, waardoor ze toch wel wat lastig te tillen zijn.
De opzet van de drie combo's is identiek. Luidsprekerconfiguratie en uitgangsvermogen verschillen. De BS 120 beschikt over een 12 inch luidspreker en 120 Watt, de BS 150 doet het met een 15 inch + tweeter en 150 Watt. De BS 250 tenslotte heeft twee 10 inch luidsprekers + tweeter aan boord en heeft 250 Watt uitgangsvermogen.
In de voorversterker beschikken de combo's over een gecombineerde input voor passieve en actieve bassen, gain met clip indicatie, een vierdelige toonregeling bestaande uit bass, mid-low, mid-high en treble, contour, mastervolume met mute schakelaar om stil te kunnen stemmen, een tuner en koptelefoon uitgang. De BS 150 en 250 hebben bovendien een op dbx gebaseerde compressor. De voorzieningen op de achterzijde van deze mosfet versterkers zijn heel basaal: een ongebalanceerde line uitgang en een effects loop. Bij de BS 150 en 250 kun je bovendien de tweeter in/uitschakelen of op -12 dB laten meedraaien.
Ik was even in staat de BS 120 en BS 250 uit te proberen. Opvallend was de goede strakke weergave en de typische mosfet sound, die weer net iets warmer is dan die van de traditionele transistor versterker. Ook op hoger volume waren de beide combo's moeilijk over hun nek te krijgen. Ook opvallend was, dat de laagweergave van de BS 120 beter leek dan van de BS 250. Diens kwaliteiten liggen vooral in het middengebied. De tweeter geeft een mooi extra randje en is ook bij volledig inschakelen niet hinderlijk schel. Hoewel beide combo's in een live podium situatie zonder P.A. waarschijnlijk wel tekort zullen komen, zullen ze in een oefensituatie uitstekend tot hun recht komen. Met prijzen van fl. 1.089,= voor de BS 120 en fl. 1.695,= voor de BS 250 levert Yamaha twee combo's die zich kenmerken door degelijkheid en een hele goede prijs/kwaliteit verhouding.