Yamaha BB 614 & BB 415

Het is niet de eerste keer dat Yamaha de aloude BB serie vernieuwt. Zijn de 2005 modellen de moeite waard?

Oorspronkelijke tekst door Roger Newell

Wanneer het gaat om de basgitaar heeft Yamaha een van de meest indrukwekkende lijsten van endorsers, die een enorm gevarieerde lijst spelers omvat. Van Billy Sheehan en Nathan East tot John Patitucci en Michael Anthony. ‘Nou en?’ Zul je je afvragen. ‘Al deze kerels hebben vast en zeker hun eigen dure signatuurmodellen, wat heb ik daaraan?’ Wel, heel simpel: de bijdragen van elk van deze bassisten zorgen voor een schat aan expertise en ervaring bij Yamaha, die uiteindelijk in iedere bas terug te vinden is. Daarvan profiteren ook de goedkopere modellen.
De BB serie bestaat inmiddels al weer 20 jaar, maar is voortdurend gemoderniseerd om hem up-to-date te houden met de actuele ontwikkelingen en speelstijlen. De onderhavige twee modellen zijn het bewijs van die benadering en geven een smakelijk voorproefje van de meest recente ontwikkelingen in de BB serie.
Voor wat betreft hun uiterlijke verschijning, doen deze modellen meer denken aan de allereerste BB bassen –door Yamaha reissues genoemd- zoals die geassocieerd worden met Michael Anthony, dan aan de latere series die gedomineerd worden door de invloed van Nathan East. Men grijpt dus terug op de oorspronkelijke vorm en dat lijkt goed getimed, want beide modellen zien er in de hedendaagse markt weer eigenzinnig uit.
Vanzelfsprekend delen de beide bassen een aantal eigenschappen, zoals de vorm van de body met de dubbele positieholten, de vorm van de in de kleur gespoten kop en de vintage-style hardware, allemaal onderdelen van de BB erfenis. De vorm van de hiel, waar de hals in de body overgaat, is prettig gevormd en geeft extra comfort bij het spelen in de hoogste posities. En de ovalen positiemarkeringen in de palissander toets, met een extra exemplaar bij de topkam, ogen goed.
De elementcombinatie bestaat uit een split-coil halselement van het P-type en een humbucker met staafmagneet als brugelement. Ze zijn volledig in hoogte af te stellen door de bevestiging van de elementen in de chromen montageplaatjes, die bovendien bijdragen aan het aantrekkelijke uiterlijk van de bassen.
Tot zover de uiterlijke overeenkomsten, want hoezeer de bassen in visueel opzicht ook op elkaar lijken, ze verschillen wezenlijk van elkaar in het elektronische circuit. De goedkopere BB 415 vijfsnaar is passief, terwijl de BB 614 viersnaar beschikt over een uitgebreid actief circuit met een driedelige toonregeling. Dus de geluidsmogelijkheden verschillen nogal en ook de bespeelbaarheid van beide bassen loopt een beetje uiteen.

BB 614
Van de twee bassen is dit het elektronisch meer verfijnde exemplaar. Door de toepassing van ‘speedknoppen’ (chromen potmeterknoppen met een zwart rubberen rand) heeft deze bas een iets meer hedendaags uiterlijk. De balans is uitstekend en door de Jazz-achtige proporties van de hals is de bas voortreffelijk bespeelbaar en comfortabel. Al spelend lijkt het wel alsof de hals helemaal geen weerstand heeft en dat is voor een bas in deze prijsklasse opmerkelijk. Er is eigenlijk geen bewijs voor kostenbesparing op deze bas en zelfs de eenvoudige brug is absoluut vergelijkbaar met de kwaliteit die je tegenwoordig op bassen in alle prijsklassen aantreft.

Geluid
De actieve toonregeling is gevoelig en uitgebreid en werkt perfect in combinatie met de P-J elementconfiguratie. Het humbucker brugelement is wat krachtiger dan het split-coil halselement en dat bepaalt het basisgeluid van de bas. Resultaat is een heel eigen sound, waarbij het brugelement –in combinatie met het halselement of als ‘stand-alone- zorgt voor een goed gedefinieerd geluid. Die extra definitie is vooral nuttig wanneer je het midden wat terugdraait.
De meer funky sounds zijn met een minimale draai aan de potmeters te realiseren, maar de kracht van de bas zit hem vooral in de degelijke allround weergave. Dat is wat de bas boven het gemiddelde doet uitstijgen. Snel, gladjes en puntig, dit is een geweldige bas voor een verleidelijke prijs.

BB 415
De eenvoudigere controle lay-out van deze voortreffelijke vijfsnaar geeft de bas een wat strakker uiterlijk en compenseert voor de extra snaar en de grotere elementen en brug. De knoppen zijn van het halfdoorzichtige kunststof ‘Gibson’ type en deze combineren uitstekend met de vintage-style hardware.
De bas heeft een standaard mensuur van 34 inch, maar doordat de grondplaat van de brug bij de B-snaar wat naar achteren is verlengd, heeft deze een werkende lengte van 34,25 inch. Dat is geen wereld van verschil, maar hierdoor wordt wel de snaarspanning van de B-snaar iets verhoogd wat een positief effect heeft op de kwaliteit en definitie van de toon.
De breedte van de toets is precies goed: smal genoeg om comfortabel te kunnen spelen en breed genoeg om iedere snaar gemakkelijk te kunnen bereiken.

Geluid
De bas hangt niet zo goed in balans als de viersnaar –helaas de aard van het beestje- en is dus wat topzwaar. De geluidsmogelijkheden zijn in vergelijking natuurlijk ook wat beperkter en minder dynamisch, maar dat neemt niet weg dat wat deze bas te bieden heeft plezierig en substantieel is. De lage B komt overtuigend over en de nadruk van de humbucker zorgt voor heel veel definitie. Maar het is vooral de combinatie van de twee elementen, waardoor deze bas een eigen karakter krijgt. De ‘sweetspot’ is te vinden door allebei de elementen in te schakelen en de toonregeling voor tachtig procent open te draaien. Dan voel en hoor je deze bas tot leven komen.

Oordeel
Met zo’n uitgesproken uiterlijk, goed speelcomfort en grote keuze aan verschillende modellen voor iedere speelstijl, is het niet vreemd dat de Yamaha BB serie niet alleen de tand des tijds doorstaan heeft, maar door de jaren heen geprofiteerd heeft van alle nieuwe ontwikkelingen. Deze twee nieuwe modellen vertegenwoordigen slechts het topje van de Yamaha basijsberg, maar zijn waardevolle aanvullingen op het assortiment.
De beide modellen uit deze test zijn onderling zo verschillend dat er geen echte voorkeur voor één van beide is. Ze hebben beide hun kwaliteiten. En hoewel de meer traditioneel ingestelde bassist eerder naar een passief instrument zal neigen, moet vastgesteld worden dat de kwaliteit van de actieve viersnaar uitzonderlijk is.
Met respect voor de kwaliteiten van de passieve vijfsnaar, een prima bas die ongetwijfeld veel bassisten zal aanspreken, maar de balans zou beter kunnen en het zou interessant zijn te zien of dat lukt door de stemmechanieken in plaats van vier om één, drie om twee te plaatsen. Het is geen zwaarwegend probleem, maar alle beetjes helpen.
Zoals tegenwoordig bij veel budgetbassen het geval is, is er niet veel aan te merken op de kwaliteit van deze instrumenten wanneer je uitgaat van de waar die je krijgt voor je geld. Met deze bassen bevestigd Yamaha het ontwerp dat de BB bassen oorspronkelijk op de kaart heeft gezet, dus je krijgt een heleboel basgeschiedenis voor weinig geld.
Wat je muzikale voorkeur ook moge zijn, we raden je van harte aan deze serie Yamaha bassen eens te proberen. Tenslotte zullen die superster endorsers het niet allemaal bij het verkeerde eind hebben.

Specificaties Yamaha BB614
Prijs: € 540,00
Land van herkomst: Taiwan
Type: actieve viersnaar met geschroefde hals
Body: elzen
Hals: esdoorn
Mensuur: 34 inch, 864 mm
Topkam/breedte: kunststof 40 mm
Toets: palissander, 10 inch/254mm radius, ovalen pearloid inlays
Frets: 21 jumbo
Hardware: Standaard chromen brug met individueel afstelbare snaarzadels, open olifantsoren stemmechanieken
Snaarbreedte brug: 19,5 mm gemiddeld
Elementen: P/J combinatie
Elektronisch circuit: master volume, elementbalans en driedelige toonregeling boost/cut
Gewicht: 4,8 kg
Uitvoeringen: oranje metallic, black pearl, wijnrood, naturel geel en zilver, linkshandige versie alleen in black pearl. Ook in vijfsnaar
Meer info: www.yamaha-europe.com

Specificaties Yamaha BB 415
Als BB614 behalve
Prijs: € 430,00
Type: passieve vijfsnaar
Topkam/breedte: 43,25 mm
Hardware: Standaard chromen brug met verlengde grondplaat voor lage B-snaar
Snaarbreedte brug: 19 mm
Elektronica: mastervolume, toonregeling en driestandenschakelaar voor elementkeuze
Gewicht: 4,25 kg
Uitvoering: oranje metallic, wijnrood, black pearl, linkshandig alleen in black pearl. Ook in viersnaar

Yamaha BB 614 Yamaha BB 415