Zoom 506-IIB

Zoom 506 II Bass: Meer waar voor hetzelfde geld

Sinds enige tijd heeft Zoom een update van de populaire 506 basseffects processor in huis. Het gaat om de 506 II. Vergeleken met de oorspronkelijke 506 is het apparaat gerestyled: compacter en kleiner. Het gebruikers interface is gewijzigd: in plaats van vier kleine tiptoetsen, heeft de 506 II een roterende knop en grote tiptoetsen, hetgeen de bediening een stuk makkelijker maakt. Had de 506 nog 24 verschillende effecten, de serie II heeft er maar liefst 33. Bij de negen nieuwe effecten is gebruik gemaakt van moderne modeling techniek. Ook nieuw is het zg. 'cry-effect' een simulatie van een talking modulator. Misschien nog wel het belangrijkste 'verschil' met de eerste 506 is, dat het apparaat met alle extra's niet duurder is geworden. De bruto adviesprijs bedraagt nog steeds fl. 325,=. De vaste klant zal er nog wel een paar tientjes af kunnen lullen bij de dealer. Oftewel, Zoom presteert het nog steeds om 9 effecten in een processor op de markt te brengen voor de prijs van één doorsnee effect.
De 506 II beschikt over zeven effect modules, te weten compressor/limiter; distortion; noise reduction; amp simulator; EQ; modulation/chorus en delay/reverb. Binnen de modules is er dan nog de keuze tussen verschillende effecten zodat je in totaal op 33 komt. Zo bevat bijvoorbeeld de module 'modulation' een flanger, chorus, synth en octaver. Bij de distortion effecten is vooral gebruik gemaakt van de zogenaamde modeling techniek. De zeven effect-types worden aangeboden in zesendertig presets oftewel patches. Deze bevinden zich op hun beurt in zes banken. Een patch is een combinatie van een aantal van de zeven effect-types, met ieder een bepaalde parameter instelling. De fabriekspresets kunnen door de gebruiker worden veranderd en opgeslagen door middel van de edit en store functies. Zowel de combinatie van effecten als hun parameters kunnen worden gewijzigd. Raak je tijdens het editten het spoor helemaal bijster, dan kun je de machine weer opnieuw initialiseren en heb je de oorspronkelijke presets weer terug. Naast de effecten heeft de 506 II een auto-chromatische tuner aan boord die ingeschakeld is als de effecten in de bypass mode staan. Het is mogelijk het signaal via de 506 II te muten, zodat je stil kunt stemmen.
De 506 II wordt gevoed door ofwel een 9 Volts adaptor of vier AA batterijen. Ook is er een aansluitmogelijkheid voor een extern expressie pedaal, zoals een volume of wah. De bediening van de 506 II vindt plaats door een tweetal voetschakelaars, waarmee je binnen een bank kunt 'opschakelen' of 'terugschakelen' en twee grote verzonken tiptoetsen waarmee je handmatig tussen de banken kunt schakelen. Via een grote roterende knop kom je in de play of in de edit functie. Via een display in het midden van het bedieningspaneel ontvang je informatie over de ingeschakelde effecten, patches, banken, tuner en natuurlijk de waarde van de parameters in de edit mode.
De bediening van de 506 II is simpel en ten opzichte van de 506 behoorlijk verbeterd. Het is belangrijk om alle door jou gewenste patches van tevoren goed te programmeren en op een logische plaats in een bank te plaatsen. Tijdens het spelen kun je namelijk weinig meer doen dan heen en weer schakelen. In real time je effect veranderen kan niet. De fabrieksgeluiden van de 506 II zijn nog steeds divers. Hoewel de patches over het algemeen dicht bij die van de 506 liggen, heb ik de indruk dat de geluidskwaliteit en bijvoorbeeld de 'tracking' bij enkele van de synth geluiden beter is dan in de eerste versie van de 506. Grofweg genomen zou je kunnen zeggen dat het een doorsnee is van wat de gemiddelde bassist tot zijn beschikking zou willen hebben. Je kunt dan ook met de fabrieksinstellingen zonder meer aan de slag. Natuurlijk is in deze tijd van digitale modeling techniek de 506 II eigenlijk alweer een ouderwetse effectprocessor. Dat laat echter onverlet dat het gezien de prijs, kwaliteit en bruikbaarheid van de effecten een absolute aanrader blijft. Vergeleken met de 506: meer waar voor hetzelfde geld.