Zoom BFX-708

Zoom BFX-708 Bass Effects Processor

Tja, na het verschijnen van de Korg AX1-B voor het luttele bedrag van fl. 399,= kon men bij Zoom natuurlijk niet achterover gaan zitten. Vandaar dat men de 506 Bass opgewaardeerd heeft tot de nieuwe BFX -708. Deze werd op de afgelopen Namm- Show gepresenteerd en nu reeds beschreven in Uw lijfblad. Voorwaar een heuse primeur! Eens kijken wat er zoal veranderd is sinds de 506 Bass. Op de eerste plaats is dat het aantal beschikbare patches. Had de 506 er nog 24, de 708 beschikt over 60 effectcombinaties, waarvan er 30 vastliggen en 30 als user patch veranderd en opgeslagen kunnen worden. Tweede belangrijke verschil is de aanwezigheid van een expressie pedaal. Op de derde plaats heeft de 708 ritmebox met 45 manipuleerbare patronen aan boord. Vervolgens treffen we op de 708 ook een amp simulator en een sample/play voorziening aan. Tenslotte, kunnen de parameters van effecten en ritmes door middel van drie draaiknoppen heel gemakkelijk en snel in real time aangepast worden, iets waar de 506 niet in uitblonk.
De 708 is ondergebracht in een stevige harde kunststof behuizing met metalen grondplaat, die me redelijk gorillaproof lijkt. Display, tiptoetsen en draaiknoppen worden allemaal goed beschermd door verhogingen in de behuizing. Voeding dmv. vier AA batterijen die zo'n veertien uur moeten meegaan. Een adapter behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden, maar die moet je dan nog wel zelf aanschaffen.
De effecten van de BFX-708 zijn gegroepeerd in twee maal zes banken. Iedere bank bevat vijf effectcombinaties (patch). Grofweg genomen heeft de 708 zo'n 48 verschillende combinatiemogelijkheden van modulatie, galm, vervorming, compressie, vertraging enzovoort. Behalve het editten van effecten, is het ook mogelijk om de banken en patches in een bepaalde volgorde te zetten ter verhoging van het bedieningsgemak in een live-situatie. De amp simulator heeft vier varianten, geschikt voor zowel het aansturen van een versterker als een apparaat op line niveau. Echt een goede toevoeging vond ik de 45 verschillende ritmes. De PCM geluidsbron levert complete ritmepatronen van bassdrum, snare en hihat en dat nodigt net iets meer uit tot meespelen dan een gemiddelde metronoom. Met de sample mogelijkheid kun je passages opnemen tot zes seconden. De geluidsbron kan een extern apparaat zijn, maar ook de basgitaar. Een opgenomen rif kan ook op halve snelheid in de oorspronkelijke toonsoort worden afgespeeld, hetgeen handig is bij het uitzoeken van ingewikkelde passages.
Tenslotte beschikt de 708 over een Jam Play voorziening waarmee je een basrifje van twee seconden kunt opnemen en normaal, achterstevoren of met behulp van het expressiepedaal 'scratch' kunt afspelen. Een voorziening speciaal voor bassisten met DJ aspiraties lijkt me zo. Ik kon er niet zoveel mee. De bediening van de 708 is gemakkelijk en veel beter dan de 506. Dat geldt met name voor het snel even in real time bijstellen van een effect of het editten van de effecten. De kwaliteit van het geluid en de bruikbaarheid van de geboden presets zijn ook weer beter dan de 506 en ruim voldoende voor een apparaat in deze prijsklasse. De vergelijking met de Korg AX1-B dringt zich natuurlijk op. Ik denk dat het om apparaten van vergelijkbare kwaliteit gaat, waarbij de Zoom misschien net iets meer te bieden heeft (60 presets ipv. 30 en de ritmeunit), voor een geeltje extra. De BFX-708 gaat nl. de winkeldeur uit voor fl. 425,=.